Városháza
Önkormányzat

Történelmi Avas turisztikai fejlesztése

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozásból valósul meg a TOP-6.1.4-15-MI1-2016-00005 számú „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projekt, melynek célja a történelmi Avas komplex turisztikai fejlesztése. A program Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Miskolc- Avasi Református Egyházközség, a Miskolci Zsidó Hitközség és az Avasi Zarándoklat Egyesület által alkotott konzorciumban valósul meg.

Kilátó és környezetének fejlesztése: Az átalakítás célja, hogy az épület karakteres, bejáratott és ismert jelképszerűségének megőrzése mellett korszerű, az átalakítás korának ismérveit is felvonultató épület jöjjön létre. A kilátószintek akadálymentes megközelíthetősége panoráma üveglifttel lesz biztosítva az eredeti épület architektúrájával harmonizáló módon, valamint a kilátó földszintjén vendéglátóhely kerül kialakításra. Az emeleti nyitott kilátóterasz burkolatcseréje, interpretációs elemekkel kiegészítve valósul meg. Rendezvények megszervezésére, valamint vendéglátó és kereskedelmi funkciók ellátására alkalmas alapinfrastruktúra csatlakozási pontok kialakítását is magában foglal ez a projektelem.

Bormúzeum bővítése: Az Avasi Zarándoklat Egyesület fejlesztése révén új irodalmi, kulturális élménytér kialakítására kerül sor, mely a modernitás, innovatív technológiai megoldások kontrasztjaként a múlt értékeit hagyományos eszközökkel emeli át a jelenbe. A fejlesztés révén új kiállítóterek jönnek létre, amelyek élő múzeumként megidézik a XX. század elejének avasi polgári miliőjét.

Református templom felújítása tetőfelújítás fa zsindelyezéssel: a református egyházközség által megvalósítandó projektelem az Avas évszázados történelmét az építészettörténet, vallástörténet szemszögéből mutatja majd be, a XIII. században épült református templom szakrális térként, különleges értékkel bíró épített örökségként és kultúrtörténeti emlékként járul hozzá az attrakciós kínálathoz. Megújul a templomhoz a sétány és lépcsősor is.

Izraelita emlékhely: a Miskolci Zsidó Hitközség, mint konzorciumi tag, a temetőhöz kapcsolódva - a zsidóság kulturális örökségének bemutatása céljából, alakítja ki az emlékhelyet, kultúrtörténeti, helytörténeti bemutatópontként.

Bortanya – fogadó és rendezvénytér: A megújult Bortanya központi helyszíne volt az ország egyik legjobb boros-gasztro eseményének, az Avasi Borangolásnak. Az Avasi Borangolás évről-évre egyre több látogatót vonz, maga a helyszín is nagyon különleges, hiszen szinte Miskolc belvárosában, az Avas-hegy oldalában tartják, ahol több mint 800 pince és borház található, nem ritkán 300-400 évesek. Ezek közül egy, a csaknem 200 négyzetméteres Bortanya, a hozzá tartozó pincerendszerrel, amelyet 2015-ben vásárolt meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre. Az épületben kialakítottak egy földszinti látogató központot, amely konferenciákon kívül rendezvények, valamint kiállítások helyszíne. A látogatókat hangulatos, vendégcsalogató fogadótér várja. Kiépítettek egy ún. befejező konyhát is, amely a bor és gasztronómia élvezetéhez biztosít megfelelő kiszolgáló helyiséget. A mindig is borozóként üzemelő épületrésznek visszaadták eredeti funkcióját, az 1-es számú pinceágban pedig kiállítási installációt rendeztek be, mely az avasi borkultúra tárgyi, írásos és fotódokumentációs, interaktív megismerésére ad lehetőséget.

A projekt megvalósítás tervezett befejezése 2023.12.31.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 1.500.000.000 Ft
Támogatási intenzitás 100%