Élet a városban
Városinformáció

Mancs

Szanyi Borbála Mancs mentőkutyát ábrázoló bronz szobra Miskolcon, a Szinva parton látható. Miskolci Sátán Mancs a miskolci Spider Mentőcsapat németjuhász mentőkutyája volt, sikeres mentőakciói eredményeképpen, halála után Magyarország minden idők legjobb mentőkutyájaként ismert.

2004-ben egy egyetemista lány javaslatára Mancsnak szobrot állítottak Miskolc forgalmas sétálóutcája mellett, mely ma is a legjobb mentőkutya emlékét őrzi a Szinva-parton. Mancs halála után a szobor zarándokhellyé vált, ahová szívesen látogat el kicsi és nagy egyaránt, hogy tiszteletét tegye az ország kutyája előtt. A szobrot gyakran mécsesek és virágok díszítik. Az életnagyságú bronzszobor Szanyi Borbála alkotása, melynek emléklapján az alábbi felirat olvasható:

Mancs, minden idők legjobb mentőkutyája:

A közvéleménye először az 1999-es törökországi izmiti földrengéskor figyelt fel rá, amikor is egy három éves kislányt mentett ki a romok alól.

Később siker koronázta a salvadori- és indiai földrengés után végzett munkáját is.

Mancs széleskörű és speciális szakmai kiképzésének köszönhetően minden helyzetben megállta helyét. Mindezt a sikeres pályafutását annak ellenére érte el, hogy születése után diszpláziát, csontfejlődési rendellenességet diagnosztizáltak nála, egyik hátsó lábát nem is tudta használni. Ezt a betegséget később sikeresen kikezelték az állatorvosok.

„MANCS a miskolciak híres életmentő kutyája. 1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.”

http://miskolc.varosom.hu/latnivalok/szobrok/Mancs-szobra.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mancs_%28kutya%29