Városháza
Önkormányzat

Forgalomcsillapított övezet kialakítása Diósgyőri városrészben

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Forgalomcsillapított övezet kialakítása Diósgyőri városrészben” című TOP-6.4.1-15-MI1-2016-00002 jelű projektje tervezési, előkészítési feladatot valósít meg.

A projektről

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. 2013-ban elkészítette Miskolc Város Fenntartható Közlekedési Tervét. Tekintettel arra, hogy a tervet a közlekedési vállalat készítette, szemlélete elsősorban a közösségi közlekedésre fókuszál. Az elmúlt időszakban elkészültek azok a megvalósíthatósági tanulmányok (a kötöttpályás közösségi közlekedési rendszer fejlesztése, valamint Miskolc belvárosának tehermentesítésére vonatkozó közúti fejlesztések előkészítése), amelyek tovább erősítik egy más szempontokat is figyelembe vevő városi mobilitási terv elkészítésének szükségességét. Mindezek alapján a projektben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata felülvizsgáltatja, és az útmutatónak megfelelő tartalommal elkészítteti a Miskolc Fenntartható Városi Mobilitási Tervét (SUMP).

Miskolc Fenntartható városi mobilitási terve (SUMP) szűken értelmezve a környezetbarát közlekedési módok előnyben részesítésére, a közösségi közlekedés mellett a kerékpárosok feltételeinek javítására és az utcák gyalogosbarát kialakítására koncentrál.

A tanulmány javaslatokat tesz a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedésekre Miskolc Megyei Jogú Város területén, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.

A tanulmány a városi mobilitás környezeti (levegőszennyezés, zajterhelés) és pénzügyi (működtetők és a közlekedők oldalán) szempontú fenntarthatóbbá tételét szolgálja. Célja a jelentős fejlődés a fenntarthatóbb városi élet irányába, Miskolc lakóinak életminőségi javítására.

A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése 2021.09.30.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 10.033.000 Ft.
Támogatási intenzitás 100%