Élet a városban
Városinformáció

Szépkata és a fekete szék – Avasi templom

Az avasi templom egyik ma is látható műkincse az 1735-ből ránk maradt ülőalkalmatosság. Akkoriban nagy szégyen volt, ha valakit erre – a népnyelv csak „fekete-szék”-ként emlegetett bútordarabra – ültetett az egyházi bíróság.

Volt akkoriban a sok eladó lány között egy, akinek szépsége kiragyogott a többiek közül. Aki látta nem tudta levenni szemét szép arcáról. Mivel nagyon szép lány volt mindenki „Szépkata”-ként emlegette.

Egy éjjel, az egyik álmatlanságban szenvedő asszony meglátta, hogy a Szépkata szobájának ablakából egy férfi ugrik ki… Ha addig nem tudott aludni, eztán még úgyse! Másnap az egész városban szétkürtölte, amit látott.

Szépkatát a következő vasárnapon a prédikátor a gyülekezet elé szólította, hogy bűnét fejére olvassák. Hófehér arca lángba borult, szemét elöntötte a könny. Térdre esve, lehajtott fejjel ismerte el bűnét.

Az asszonyok az Urat dicsérve elhagyták a templomot, de nem mentek haza.

Szépkata amikor azt hitte már mindenki hazament elhagyta a templomot. Ekkor azonban lánytársai körülvették, s egy ollóval levágták gyönyörű, sötétbarna haját, majd megvetésük jeléül leköpték.

Azt mondták hosszú-hosszú ideig vezekelt vétkéért Szépkata, azt mondják három évig hallgatta vétkét a „fekete szék”-ből, és őutána nem ült bele többé senki.

(Csorba Piroska, Fedor Vilmos: Miskolci legendák, 270.o.)