Élet a városban
Városinformáció

A kutya találta barlang – Szent István-barlang

A Lillafüreden található Szent István Cseppkőbarlang a különleges formájú cseppkövek birodalma.  Járatainak hossza 1043 méter, ebből a látogatók 170 méternyi szakaszt járhatnak be.

A barlang felfedezése egy kutyához kötődik, aki a 19. század végének utolsó éveiben gazdájával gombázni indult a Lillafüred környéki erdőkbe. Az állat egy, a Kálvária-kápolna fölött nyíló hasadékba esett bele. Miután magához tért az ijedtségből azonnal szabadulni akart, és heves ugatásba kezdett. Azt már egészen kis korában megtanulta, hogy az ugatás egy csodaszer: a Gazda megjelenik, a többi kétlábú pedig hirtelen elszalad. Most azonban a Gazda közeledtének piciny jelét sem érezte.

A Gazda eközben teleszedte gombával a kosarát, s mivel hiába hívta, kereste a kutyát hazaindult, gondolván majd hazatér a kutya is, ha kirohangálta magát.

A kutya napokig tartó ugatására két arra járó fiatal figyelt fel. A két vállalkozó szellemű fiatalember kötélen leereszkedett, és kimentette a fáradt ebet – ekkor találtak rá a cseppkövekkel teli földalatti termekre.

A kutya, ahogy felértek, összeszedve minden maradék erejét hazarohant gazdájához.

A történet nyomán sokáig Kutya-barlangnak emlegetett üregrendszer tudományos feltárását Kadic Ottokár végezte 1913-ban, a nagyközönség számára 1931-ben nyitották meg.

(http://www.miskolc.hu/turizmus/latnivalok/lillafured-es-kornyeke/szent-istvan-cseppkobarlang

Csorba Piroska, Fedor Vilmos: Miskolci legendák, 77.o.)