Városháza
Önkormányzat

Miskolc Megyei Jogú Város Görög Nemzetiségi Önkormányzata

A Görög Nemzetiségi Önkormányzat tagjai

Elnök Klikas-Katsios Sokratis 
Elnökhelyettes Dr. Pecaszné Leskó Éva 
Tagok Károlyi Szabolcs 

A Görög Nemzetiségi Önkormányzat elérhetősége

E-mail gorogonkormanyzat.miskolc@gmail.com
Telefon +36-46/374-526
Iroda Miskolc, Torontáli út 8. fsz. 2.
Nyitvatartás

Csütörtök 11:00 - 13:00
Péntek 15:00 - 18:00

A görögök története Miskolc városában a 17-18. századra vezethető vissza. Számos görög kereskedő építtetett komoly lakóházat a városban, amelyek közül több ma is áll. Boltíves kapuikra sokszor szőlőfürtöt faragtak, utalva a borkereskedelemből származó komoly jövedelemre.

A felső-magyarországi görögök érdeme volt a 18. században a tokaji, egri és a miskolci borok nemzetközi kereskedelmének megteremtése. A görögök saját kompániát alakítva szakosodtak a kereskedelem különböző területeire, ezért akkoriban Miskolcot görög kereskedők városának tekintették.

A görögök gazdasági, politikai, tudományos és kulturális tevékenysége a magyar kultúra értéket alkotó elemévé, szerves részévé vált. A miskolci görögök által megteremtett építészeti örökség máig őrzi értékteremtő gondolkodásmódjukat, világképüket, megőrzendő hagyományaikat.

A Görög Nemzetiségi Önkormányzat nagyon fontosnak tartja a méltó megemlékezést nemzeti ünnepeikre, amely alkalmakat a Karacs Teréz Középiskolai Leánykollégiumban valamint a Torontáli utcai irodájukban rendezik.

Kiemelt helyen foglalkoznak a görög nyelv oktatásával, kultúrájuk és hagyományaik ápolásával, megismertetésével, valamint gyökereik felkutatásával.

 

A Görög Nemzetiségi Önkormányzat dokumentumai

Hírek

A testületi ülések meghívói

A testületi ülések jegyzőkönyvei