Városháza
Önkormányzat

Avas északi oldal csapadékvíz elvezetés fejlesztése 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Avas északi oldal csapadékvíz elvezetés fejlesztése” című TOP-6.3.3-16-MI1-2017-00003 jelű projektje keretében a Történelmi Avas hiányzó csapadékvíz-elvezetésének megépítését valósította meg.

A projektről

A beavatkozás célja a Történelmi Avas vagy másnéven az Avas-Észak pincés területén a helyben keletkező és magasabb területekről érkező, fölös csapadékvizek rendezett elvezetése a befogadó Szinvába. 
Avas területére eső csapadékvizek területileg két jól elkülöníthető részre bonthatóak. Az egyik a magasabban fekvő zónában elhelyezkedő Avas tető és környéke, a másik az Avas alacsonyabban fekvő, hegyoldalban elhelyezkedő, nagyrészt pincékhez épült borházakkal és az azokat ellátó közutakkal beépített terület. A projekt részeként a hegytetőről érkező csapadékvizeket a lehető leggyorsabban tudják eljuttatni a domblábi környezetbe, kijelöltek néhány olyan nyomvonalat, ahol a leggyorsabb vízelvezetés lehetősége adott. Megfelelő energiatörő akadályok, surrantók, sodráscsökkentő vízládák, fenékküszöbök közbeiktatására volt ehhez szükséges. A domborzati viszonyokat figyelembe véve öt öblözetet különítettek el a hozzájuk tartozó részvízgyűjtőkkel.

A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése 2020.12.10.
A projekt tervezett elszámolható bruttó összköltsége 800.000.000 Ft
Támogatási intenzitás 100%

Záró sajtóközlemény