Városháza
Önkormányzat

Sir László

a Miskolci Szimfonikus Zenekar ny. igazgatója

Miskolc Város Díszpolgára
2009. évi kitüntetett

Sir László Miskolc kulturális életében kifejtett munkásságáért, a város kulturális központtá fejlesztéséért méltó a Miskolc Város Díszpolgára címre.  

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

Sir László Miskolcon született 1944. január 7-én. A debreceni egyetemi éveitől – ahol magyar-német szakos középiskolai tanári diplomát szerzett – eltekintve egész eddigi életét szülővárosában töltötte: 1967-től a miskolci Kossuth Gimnáziumban tanított, 1975-től a közigazgatás szolgálatában állt.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar élére 1981-ben nevezték ki, s több mint negyedszázadon át, 2007-ig volt igazgató.
Sir László kivételes diplomáciai érzékkel és tapintattal juttatta érvényre a zenekar érdekeit, jelentős szerepet vállalt abban, hogy országos és nemzetközi színtereken öregbítették Miskolc hírnevét a szimfonikusok. Munkájának köszönhetően jött létre a professzionális zenekar, a koncert- és bérletstruktúra, a zenekar önálló székhelyet kapott az ún. Malomban, s kiváló akusztikájú koncertteremként elkészült a Művészetek Háza.

Mind tanárként, közszolgaként, mind igazgatóként olyan emberi kvalitásokat tanúsított, melynek köszönhetően munkatársai mindig egy emberként tisztelték és becsülték. Szakmai tapasztalatait bármikor kész volt átadni, tanácsaival mások munkáját segíteni.

Sir László minden tevékenységével országos és nemzetközi szinten járult hozzá a város imázsának emeléséhez, meghatározó vidéki kulturális központtá tételéhez. Mindezek alapján méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető cím viselésére.