Városháza
Önkormányzat

Dr. Nagy Kálmán

gyermekgyógyász hematológus

Miskolc Város Díszpolgára
2015. évi kitüntetett

Dr. Nagy Kálmán országos és nemzetközi hírű gyemekgyógyászati munkája és közéleti tevékenységért méltó Miskolc város Díszpolgára címre.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

1946-ban született Nagydoboson. 1971-ben summa cum laude minősítéssel diplomázott az orvosi egyetemen. 1987-ben orvostudományok kandidátusa lett. Hematológus, immunológus és gyermekgyógyász szakorvos. Franciaországban két alkalommal, továbbá Németországban dolgozott. Rövid ösztöndíjakkal tudományos képzésen vett részt a Houston Cancer Centerben és a Milánói Egyetemen. A Temesvári Egyetem díszdoktora. Felkérésre, Romániában az ő vezetésével végezték az első csontvelő-átültetést. A világon először transzplantált idegen csontvelői sejtekkel gyermekkori immunbeteget.
1992–2000 között az Orvostovábbképző Intézet, majd a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Tanszékének tanszékvezetője volt. 1991-ben munkatársaival létrehozta a daganatos betegek kezelését támogató Bonta Zoltán Alapítványt. A Magyar Gyermekcsontvelő-transzplantációs Bizottság elnöke. 2014.szeptember 15 napjáig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekonkológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa volt. 1995.június 8-án avatták fel az új osztályt, amely az átültetéseknek adott helyet. Az osztályt Nagy Kálmán álmodta meg és hozta létre. Öt laboratórium található itt és húsz év alatt mintegy négyszáz életmentő beavatkozást végeztek el gyerekeken.
28 könyvfejezetben írt, megközelítőleg száz angol és magyar nyelvű orvosi közlemény mellett, mintegy 30 társadalmi problémákkal kapcsolatos közleményt publikált napi- és hetilapokban. Tudományos munkásságáról számos alkalommal adott elő legmagasabb minősítésű orvoskongresszusokon, például Oxfordban, Rio de Janeiróban, Párizsban.
Több szakmai és állami kitüntetés birtokosa: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Az év kiemelkedő orvosi teljesítménye, Honthy Hanna-díja, Alkotói díj, az Egészségügyi Minisztérium Nagy Margit-díja.
Dr. Nagy Kálmán, 2006. évi országgyűlési választásokon Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listán szerzett mandátumot. A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának, 2006. május 30-tól az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának tagja. 2010-2014-ig Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője.
Munkásságáról 2010-ben B. Tóth Erika, a Magyar Rádió szerkesztője könyvben számolt be.