Városháza
Önkormányzat

Marton Éva

operaénekes

Miskolc Város Díszpolgára
2008. évi kitüntetett

Marton Éva a „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál érdekében kifejtett tevékenységéért méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címre.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

Marton Éva 1943-ban született. Zeneakadémiai tanulmányai után 1968-ban szerződtette a Magyar Állami Operaház. Itt szinte azonnal főszerepekben mutatkozott be; Rimszkij-Korszakov Az aranykakas, Händel Rodelinda, Puccini Tosca és Manon Lescaut című operáiban. A kritika és a közönség rögtön felfigyelt szép színű, nagy vivőerejű hangjára.

1972-ben Christoph von Dohnányi meghívására a Frankfurti Operához szerződött, itt kezdődött diadalmas nemzetközi pályafutása. Még abban az évben fellépett a Firenzei Fesztiválon Rossini Tell Vilmos című dalművében, majd 1973-ban Bécsben és 1974-ben Münchenben mutatkozott be. Ezután sorra érkeztek a meghívások a világ nagy zenei központjaiból.

1976-ban a New Yorki Metropolitan-ben debütált Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájában. A következő években a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, a Buenos Aires-i Teatro Colonban és a Salzburgi Ünnepi Játékokon ünnepelték nagy operaszerepekben. Legnagyobb sikereinek egyikét, Puccini Turandot-jának címszerepét Bécsben énekelte 1983-ban. Ettől kezdve Marton Éva volt a világszínpadok keresett Turandot-ja.

1989-ben Bécsben elnyeri a „Kamaraénekesnő” megtisztelő címet. New Yorkban háromszor választották az „Év énekesnőjévé” (1981, 1982 és 1987). Számos lemez- és videofelvétele készült. Az operett és a dal műfajában is egyaránt kiváló produkciókat nyújt.

2002-ben elvállalta a „Bartók+…” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetője tisztségét, amit 2007-ig látott el. Tevékenysége jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az Operafesztivál nemzetközi hírneve kiteljesedjen. 2005-ben kinevezték a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetőjévé az ének tanszékre.