Városháza
Önkormányzat

Dr. Kiss Ákos Levente

gyereksebész

Miskolc Város Díszpolgára
2014. évi kitüntetett

Dr. Kiss Ákos Levente gyermeksebész kimagasló szakmai munkája és példaértékű, odaadó gyógyító munkája, emberi hozzáállása elismerése a Díszpolgári cím.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

Dr. Kiss Ákos Levente orvosi diplomáját Debrecenben szerezte 1965-ben. Az általános sebész, gyerekgyógyász és gyereksebész szakvizsgái megszerzése után külföldön gyarapította tudását: világhírű professzorok meghívására egy évig Skóciában dolgozott, fél évig az Egyesült Államokban, majd rövid ideig Németországban, Finnországban, Lengyelországban tanulta meg a legújabb műtéti technikákat. Munkatársai a legnagyobb elismeréssel és tisztelettel beszélnek róla. Munkája során nem karriert épített, csak gyógyított. Olyan műtéti technikákat tanult meg és alkalmazott, melyek néha csodaszámba mentek.
Miskolcon szinte nincs olyan család, akinél valakit már ne operált volna meg, de legtöbbször azt lehet hallani, hogy „megmentette a gyerekem életét”. Állandó készenlétben van, őt mindig megtalálják akár hétvégén, akár éjjel. Kiss Ákos főorvos úr mindig azt csinálta, amihez értett – gyógyított, de azt olyan magas fokon és olyan emberséggel, mint kevesen. Szerényen és alázattal.
Amikor nyugdíjazásakor egy gyereksebész professzor a munkáját méltatta, ezzel fejezte be: „azt tudjuk, hogy Kiss Ákos Európában, sőt Európán kívül is elismert gyereksebész, de legjobban azt becsülik benne, hogy mindig felvállalja a nemzeti hovatartozását, és azt mindenki tudja, hogy e szerint az értékrend szerint él, anélkül, hogy politizálna. Egy igaz, becsületes ember!”
2005-től jár Kárpátaljára operálni, helyreállító műtéteket elvégezni fejlődési rendellenességgel született gyerekek esetében. Ha mégsem lehet a munkácsi kórházban megoperálni a beteg gyereket, akkor elmegy a minisztériumba annak érdekében, hogy az anyaországban ingyen lehessen elvégezni a beavatkozást. Korábban a munkácsi kórházban a műtéti eszközök szinte használhatatlanok voltak, ezért az amerikai református egyház segítségével, vagy orvosi műszereket gyártó cégektől adományként szerzett be újakat. Ennek eredményeképpen már nem kell műtéteket elhalasztani a hiányzó orvosi műszerek miatt. A kárpátaljai emberek csak Ákos doktornak hívják, és az ottani médiából tudjuk, hogy óriási tisztelet és nagy szeretet övezi, nem tudva arról, hogy a saját szabadsága alatt, ingyen dolgozik odakint.
Ha ideje engedte, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal tartott Csángóföldtől Délvidékig. Segédkezett az adományokból épülő játszótér megépítésében a szórványban Bethlenszentmiklóson élő gyerekeknek, amire büszkébb most is, mint a saját házára. Bejárta a Kárpát-medencét a máltai „Összetartozunk” táborral, ahol nem csak önkéntes orvos volt, hanem a Kárpátaljáról, Székelyföldről, Délvidékről, Csángóföldről és az anyaországból összejött 50-60 gyermeknek történelmet tanított, magyar könyveket adott a nyelvgyakorláshoz, lelki támaszt nyújtott nekik. Óriási odaadással és alázattal segítette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját, és ezáltal a rászorulókat.