Városháza
Önkormányzat

Földvári Rudolf

a Nagy Imre Társaság Elnöksége tiszteletbeli tagja

Miskolc Város Díszpolgára
2010. évi kitüntetett

Földvári Rudolf tettei, emberi tartása, egész életpályája, munkássága alapján méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címre.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

Földvári Rudolf 1921-ben született. 1940-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Tanoncérem kitüntetésével lakatos szakképzettséget szerzett. Már tanuló korában bekapcsolódott a szakszervezeti mozgalomba.

1945-ben belépett az MKP-be. A párt lelkesítő, tettekre hívó programja vonzotta, hitt egy szebb, jobb világ megteremtésében. Későbbi életútja során a hitét nem, de a pártba és vezetőibe vetett bizalmát elveszítette.

1953-ben bírálta Rákosi Mátyást és a Politikai Bizottság munkáját. Nagy Imre kormányprogramjával egyetértve annak megvalósításán kezdett dolgozni. A pártvezetők részéről egyre több kritika érte, többek között azért, mert nem tudta, nem akarta átvenni a pártvezetők beosztásával járó életmódot.

1954-ben kimaradt a Politikai Bizottságból és vidékre helyezték.
1956. október 24-én a miskolci DIMÁVAG-ban támogatta a munkások követelését és a munkástanács megalakulását. Október 25-én élére állt a diósgyőri munkásbizottság kezdeményezésének és delegációt vezetett Budapestre.

1990-ben kezdeményezésére megalakult a Borsodi 1956-os Munkástanácstagok Baráti Társasága. 1992-1997 között a Nagy Imre Társaság elnökségi tagja volt, jelenleg az Elnökség tiszteletbeli tagja.

Földvári Rudolf magasra jutott a párt hierarchiájában, de józanságát, ítélőképességét nem veszítette el, felismerte a társadalmi feszültségeket, a politikai hibákat és óvatos reformokkal szerette volna orvosolni a problémákat.

Az 1956-os forradalom, a munkás-szolidaritás magával ragadta. Elfogadta a forradalom célkitűzéseit, dolgozott e célok megvalósításáért, ugyanakkor minden tőle telhetőt megtett a vérontás elkerülése, a megye, a város nyugalmának, épségének megőrzése, az ellátás megszervezése, az éppen adott helyzet konszolidálása érdekében.