Városháza
Önkormányzat

Prof. dr. Besenyei Lajos

egyetemi tanár

Miskolc Város Díszpolgára
2007. évi kitüntetett

Dr. Besenyei Lajos a Miskolci Egyetemért végzett munkájáért, valamint Miskolc város közéletében és sportjában betöltött meghatározó szerepéért méltó a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címre.

Önélatrajzi adatok / egyéb leírások:

Dr. Besenyei Lajos 1941-ben született, közgazdász-tanári diplomát szerzett. 1964-től 1991-ig a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen oktatott, 1991-től a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán egyetemi docens, 1993-tól professzor, 1994-től 1997-ig a kar dékánja. 1997-ben a Miskolci Egyetem rektorává választották.

Közéleti tevékenysége kiemelkedő: többek között az „Itthon Miskolcon” Egyesület alelnöke, a B.-A.-Z. Megyei Sportszövetségek Képviselete elnöke, a Szeleta Kultúráért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, a MEAFC elnöke, a Borsod Tornasportjáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Miskolci Múzsa Kuratórium elnöke.

Kiemelkedő szerepet játszik a város és a megye testkultúrájának, a diák-, szabadidő- és versenysportjának fejlesztésében, s felkarolta több nagy sportrendezvény szervezését. Tudományos, oktatói és közéleti tevékenységét számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, többek között az Ukrán Tudományos Akadémia tagjává választották, 2001-ben Miskolc városa Pro Urbe díjat adományozott számára, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.