Városháza
Önkormányzat

VII. Ökumenikus Húsvéti Találkozó Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata
2019. május 11.

Miskolc Megyei Jogú Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata 7. alkalommal szervezte meg 2019. május 11.-én a Miskolcon működő helyi nemzetiségi önkormányzatokkal együttműködve az Ökumenikus Húsvéti Találkozót, melynek helyszíneként a Miskolc-Diósgyőri Görög katolikus Egyházközség Bíró utcai temploma szolgált.

Ez az összejövetel az Ukrán és a Görög Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével jött létre, immáron 3. éve.

A programon a Lengyel és a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is részt vettek.

A rendezvény célja a Miskolcon élő többi nemzetiségekkel közösen megtapasztalni a kereszténység hitének alapját,  a feltámadás örömét.

A templomban Gaborij Demjan atyával való ukrán nyelvű közösen ima után a rövidített liturgiát Papp András görög katolikus lelkész celebrálta, hangsúlyozva az ökumenizmus lényegét és fontosságát.

A rendezvény a közösségi házban folytatódott egy ünnepi fogadással, a nemzetiségek által hozott, tradicionális, nemzeti - húsvéti étel (sonka, kolbász, pászka, hímes tojás, torma, édesség, bor) megszentelésével.

A helyi nemzetiségek megkóstoltatták ünnepi ételeiket a vendégekkel, s meséltek a húsvéti vallási szertartásokról, családi ünnepekről. A baráti beszélgetések mellett, késő délutánig közös énekléssel, zenés görög táncokkal is kifejezték  az együttünneplés örömét.

Ez a rendezvény felejthetetlen marad a résztvevők számára, mivel a találkozón különleges ünnepi hangulat áradt, örömmel-, s élettel teli optimizmus töltötte be a jelenlévőket, és hit abban, hogy a különböző nemzetiségi kultúrák és tradíciók egyesülhetnek ilyen keresztényünnepi alkalmakkor.

Az ünnepségre a vendégeknek adott díszes, húsvéti porcelántojás is segít majd visszaemlékezni, melyet a jelen lévők olyan nagy meghatottsággal, s szeretettel fogadtak, ahogyan azt a vendéglátók készíttették, s adták át részükre.

Az ünnepségen készültek fotók  is melyeket  csatolunk.