Városháza
Önkormányzat

Szent Hedvig ünnepe

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. július 21.

2019. július 21-én tartották a Diósgyőri Várban a Szent Hedvig tiszteletére rendezett emléknapot.

Az eseményt a már hagyománynak számító misével nyitották meg a teljesen megtelt Lovagteremben, melyet Mikolai Vince plébános vezetésével  Artur Prenkiewicz atya celebrált.

Beszédében Artur atya kiemelte, hogy Szent Hedvig szelleme segít megértenünk a lengyel-magyar barátságot.

Hedvig apja Nagy Lajos magyar király, édesanyja Boszniából származó Erzsébet volt. Magyarországon nevelkedett és 16 évesen került a lengyel trónra. Férje, az újonnan megkeresztelkedett lengyel király oldalán a lengyeleknek és litvánoknak is apostola, „anyja” lett. 1397-ben kollégiumot alapított litván teológusok számára Prágában. Rómában elérte, hogy a pápa, IX. Bonifác engedélyezze az egyetemi teológiai fakultás megnyitását Krakkóban. Kórházakat látogatott, betegeket ápolt, sokat tett a parasztság nyomorának enyhítéséért. Köztudott volt róla, hogy legszívesebben a kereszt előtt imádkozott. „Fac quod vides” – hallotta Jézustól, vagyis: „Tedd, amit látsz! Figyelj engem, szemléld az én megfeszített szeretetemet, és tudni fogod, mit tégy.”

Hedvig halála után az özvegy király második felesége –aki abból a családból származott, amelyből Hedvig korábbi jegyese, akivel először eljegyezték – mindent elkövetett azért, hogy Hedviget kitörölje az emlékezetből. 600 évnek kellett eltelnie, míg 1997-ben II. János Pál pápa szentté avatta őt.

A jeles eseményen a Lengyel Önkormányzat több fővel is képviseltette magát. A misét követően az ereklyék megtekintése után rövid, személyes beszélgetést folytattunk Artur atyával, mely során egy rövid, egyszerű útmutatást adott nekünk: Zyć ładnie !- Szépen élni!

 

Czaga Zsuzsa