Városháza
Önkormányzat

Meghívó - Miskolci Kamarazenei Nyár

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2022. augusztus 15.

Tisztelt Közönségünk!

A Miskolci Kamarazenei Nyár - az elmúlt évek művészeti koncepciójához hasonlóan - idén is egy teljesen egyedülálló összeállítással várja a magyar zenetörténet újra felfedezésre váró alakjait, elgondolkodtató történetek és vetített képanyag kíséretében bemutató sorozatának hallgatóit.

Az idei sorozat programjai között most is jeles évfordulókra reflektáló életmű-keresztmetszetek szólalnak meg, olyan alkotók kompozícióiból válogatva, akik koruk meghatározó művész személyiségei voltak. Gárdonyi Géza szellemisége irodalmi művei révén ma is jelen van közöttünk, de vajon mennyire ismeretes a zenével való elmélyült és az irodalmi munkásságára is kiható kapcsolata? Programunk ezt a témát is a lehető leggazdagabb kontextusban fogja bemutatni. Akárcsak Mihalovich Ödönét ("a magyar Wagner), aki külföldi sikereinek latba vetésével rendkívül sokat tett azért, hogy a magyar zeneélet a nemzetközi zenei vérkeringés részévé váljon. Zeneakadémiai igazgatósága alatt nőtt fel az első, világhírűvé lett zeneszerző nemzedék. Ábrányi Kornél - egykori Chopin tanítvány - a magyar zenei élet mindeneseként szolgálta a magyar "zeneirály" ügyét. Sokrétű tevékenységében alkotóművészete egy jellemző, ugyanakkor egészen egyedi hangulattal bíró 19. századi jelenségnek, a nemzeti és a nyugat-európai zene találkozásának volt reprezentánsa, benne a Bartókékat is megelőző népdalfeldolgozási kísérletek izgalmas eredményével.

Csermák Antal életútja nem csak a Petőfi által is megírt magyar művészsors (hegedű és koldusbot) tragikus példája, hanem annak a "nyugatos" szintetizáló szellemiségnek is, amelyben egy kellőképpen képzett alkotónak sikerült a még gyerekcipőben járó magyar műzenét a nagymesterek nívójához közelítenie. Fennmaradt alkotásai is a verbunkos triász közüli legeredetibb megnyilatkozások. A belőlük vett válogatásból és életútjának legendás történeteiből együttesen egy rendhagyó művészportré rajzolódik ki.

Végezetül a sorozat nyitó eseménye, amely egy hiánypótló kiadvány bemutatásához kapcsolódik: sokunk "szerelme", a Balaton szépségeit megéneklő dalok és hangszeres zeneművek hangfelvételéhez, ill. az azokat kísérő, irodalmi történeteket és kalandos életutakat bemutató kísérőfüzethez.

Mindez sok-sok órányi zene és sárguló, porladó kották átjátszása, átválogatása - olykor átírása - után, gondosan válogatott, sokféle hangulatot felvonultató repertoár esszenciájaként kerül bemutatásra.

Erre invitáljuk kedves hallgatóinkat, hogy megoszthassuk Önökkel azt ami mindnyájunkat igazán gazdaggá tesz!

Tisztelettel: Flach Antal - MMA ösztöndíjas művésztanár, a sorozat szervezője.