Városháza
Önkormányzat

Május 11 - Miskolc Város Napja.

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. május 20.

Május 11 Miskolc Város Napja. Ez alkalomból ünnepi közgyűlés volt a Miskolci Nemzeti Színházban és az arra érdemeseknek Miskolc MJV Önkormányzata az általa alapított díjakat adta át. Ki gondolná – ha megnézzük a díjazottakat – hogy mennyi lengyel vonatkozásuk van.

Nézzük sorjában:

Miskolc város Pro Urbe díját kapta FECSKE CSABA költő. Szögligeten született – ja már dereng valami? - : Szádvár-Derenk. Gyermekkorát ott töltötte. Mikor életre jött a derenkieket már 5 éve áttelepítették, de számtalan verse, elbeszélése szól szülőfalujáról és annak környékről. Ezekből olvashatunk a csatolt válogatásban. Csaba bácsi rengeteg gyerekverset írt. Böngészve a kiadóit találtam rá az Aksjomat Kiadó Korlátolt Felelősségű Társaságra,mely Miskolcon működik és lengyel érdekeltsége is van.

A lentebbi linken a díj átadása és a kis bejátszás 35 perc 50 másodperctől.

Ünnepi közgyűlés 2019.05.11.

Miskolc város „Az Év Civil Szervezete” díjat a Civil Összefogás Fórum Miskolci Szervezete kapta. Az elismerést Dr. Lengyel Attila úr vette át. A szervezet tevékenységét bemutató kisfilm a fentebbi linken 1 óra 25 perckor kezdődik.

Ha nézitek, hamarosan ezzel a szervezettel közös programunkon a Michalczowai népi együttest látjátok képen és élőben, amikor a TIT székházban szerepeltek. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szervezet „öregek tanácsának” tagja a Bárczi házaspár.

A desszert.

Máger Ágnesről 2011.november 08-i cikkében a minap ezt írta: „Az emlékoszlop (Romek) tetején látható Kegyeletlángnak pedig Máger Ágnes, miskolci képzőművész volt a „szülőanyja”. A láng az emlékezést szimbolizálja, de egyúttal az 1000 éves lengyel-magyar barátság és a szolidaritás előtt is tiszteleg.” Ehhez a szerző megjegyzése: Máger Ágnes térítés nélkül vállalta az alkotás elkészítését. Máger Ágnes 2019. május 11-én Miskolc város díszpolgára lett.

 

Az anyag összeállításához köszönöm szépen Bubenkó Gábor, Csiszár Adrienne és Donát Erika segítségét.

Mivel ez az anyag kiment a Lengyel Hírlevélben köszönöm szépen Bubenkó Gábor és Baksa László uraknak a témához kapcsolódó észrevételeit. A korrigálásokat megcsináltam.

Fekete Dénes