Városháza
Önkormányzat

Lengyel Alkotmánynapi megemlékezés

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. május 08.

 

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 2019. május 08-án emlékezett meg a Lengyel Alkotmány Napjáról a Szabó Lőrinc könyvtárban. A két ország Himnuszának meghallgatása után az ünnepi beszédet Tóth Strońska Bernadeta mondta. Beszédében méltatta az 1791. május 03-an elfogadott alkotmányt, amely a világon az amerikai után a második, Európában az első volt. A törvény alkotmányos monarchiát teremtett, a hatalommegosztás elve szerinti elkülönült jogalkotói, végrehajtói és bírói hatalmi ágakat hozott létre, s megszüntetve a lengyel–litván állam kettősségét – az uniót – egységes köztársaságot alakított ki. Politikai értelemben egyenlőnek mondta ki a városi polgárságot a nemességgel, állami védelem alá helyezte a felszabadított jobbágyságot, vallásszabadságot hirdetett, továbbá eltörölte a szabad vétót. Elmondta továbbá, hogy május 02-i is nevezetes nap a lengyelek életében, mert ez a Zászló napja, illetve ekkor ünneplik a Külhoni lengyelek napját.

Ezután kulturális program következett. Dr. Hortai Zita és Kovács Éva lengyel költők verseit mondták el, Simon Zsuzsanna művésznő műsorában lengyel népdalokat énekelt, illetve játszott brácsán, Csiszár Adrienne tanárnő pedig a témához kapcsolódó internetes bejátszásokkal színesítette a programot.

Meg kell még említenem, hogy a terem falán elhelyeztük Lengyelország függetlenségének elnyerése 100. évfordulójáról szóló 10 darabból álló plakátsorozatot, amit a Nyíregyházi Lengyel Önkormányzattól kaptunk. Köszönünk szépen Bárkányi Tamás elnök úrnak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta.

A megemlékezés szerény fogadással zárult, mely alkalmat adott tagjaink és az érdeklődők közötti baráti beszélgetésre.

 

Fotó: Csiszár Adrienne

Szöveg: Fekete Dénes

 

Video az eseményről a minap.hu weblapon: https://minap.hu/video/lengyel-alkotmany-napja