Városháza
Önkormányzat

Kegyeleti út Galíciába

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2012. június 07.

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csoportja 2012. június 7-9 között látogatást tett Lengyelországban, az I. világháború katonai temetőiben.

Azokon a helyekre mentünk, ahol a Miskolci 10. honvéd ezred katonái ezen a hadszíntéren nagyszerűen helytálltak.

A Limanowai csata döntő napja 1914. december 11-én volt. Ekkor a város környéki dombokon elhelyezkedő három huszár ezred és a 10. hv. ezred katonái – gyakran kézi tusában - visszaverik az orosz támadást, majd ellentámadásba mentek át.

A Jabłoniec hegyen – a csata helyszínén – kialakított temetőben több ezer katona nyugszik. Delegációnk koszorút helyezett el a 9. Nádasdy huszár ezred parancsnokának, Muhr Ottmar ezredes és több 10. honvéd katona sírjánál.

1915. május 2-4 között, a Gorlicénél lezajlott csatában, a német csapatokkal megerősített 11. hadsereg sikeresen áttörte az orosz állásokat és egészen Lembergig kijutott. A vesztségek hatalmasak voltak mindkét félnél. A Łużna-i temetőben 912 osztrák-magyar katona nyugszik a Monarchia seregéből. Itt a központi emlékműnél és 10-es honvéd katonák nyughelyén helyeztük el a kegyelet virágait.

Küldöttségünket fogadta mindkét város polgármestere, akikkel a közelgő 100 éves évforduló méltó megünneplésével kapcsolatos feladatokat egyeztettük.

Az utat Miskolc Város Önkormányzata támogatta.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat az út megszervezéséhez nyújtott segítséget, illetve egy tolmácsot biztosított a program lebonyolításához.

 

Fekete Dénes