Városháza
Önkormányzat

Derenki búcsú 2019

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. július 28.

A meghívó:

Meghívó a Derenki Búcsúra

Derenki Búcsú 2019

A Derenki Búcsú fontos esemény a magyarországi lengyelség életében. Több, mint 300 évvel ezelőtt itt jött létre az első lengyel település magyar földön.

A Miskolci Lengyel Önkormányzat 20 fővel vett részt a július 28-án megrendezett eseményen, mely a 25 évvel ezelőtt felépített kápolnánál ünnepi köszöntőkkel kezdődött.

A vendégeket üdvözölte Bátori Zsolt úr, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. Beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos a múlt tiszteletben tartása a nemzeti identitás megőrzése érdekében. Dr. Rónayné Słaba Ewa asszony, Lengyel Nemzetiségi Szószóló is köszöntötte a búcsúra az ország számos különböző részéből és Lengyelországból érkezetteket. Köztük a derenki leszármazottakat, polgármestereket, a különböző városok és községek lengyel önkormányzatának, a magyarországi lengyel intézeteknek és szövetségeknek képviselőit. Lengyelországból érkezett a búcsúra Piotr Bąk úr a Tátrai regionális közigazgatási egység vezetője, Kuruc Maria Bukowina Tatrzańska polgármester helyettese valamint Kowalczyk Julian úr a Podhalan Egyesület kiadó főszerkesztője Lengyelországban.

A búcsú lengyel-magyar szentmisével folytatódott, melyet Bukovenszky Zoltán atya celebrált, Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Jan Byrski białka tatrzańskai plébános és a sajószentpéteri Takács Alajos atya segédletével. A misén, valamint a temetőben is a Podhalei Szövetség nowy targi részlegének képviselői és białka tatrzańskai zászlósok ünnepi lobogókkal álltak sorfalat.

 A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum elhozta a Derenk történelméről szóló kiállítását. A mise után a temetőben rövid imát mondtunk az elhunyt derenkiekért, majd a kegyelet jeléül koszorúkat és virágokat helyeztek el az egybegyűltek, köztük a Miskolci Lengyel Önkormányzat is.

A búcsú igazán nagyszerű alkalom arra, hogy találkozhassunk barátainkkal, elbeszélgessünk velük, így Marek Sukiennik úrral és a vele együtt ideutazó limanowai fiatalokkal is. A TV Polonia riportere interjút készített, többek között a fiatal derenki leszármazottal, Jurecska Pannával, az Avasi Gimnázium tanulójával.

Ebéd után elkezdődött a színvonalas kulturális műsor. Az Emődi Pincegazdák Dalárdája valamint a Polska Drenka Hagyományőrző Együttes énekét most is, mint mindig nagyon szívesen hallgattuk. A Szczawnicából érkezett „Jaworcanie” górál együttes zenéjére többen táncra perdültek.

A búcsú szervezője az Országos Lengyel Önkormányzat, a Lengyel Közművelődési Központ, a Sajószentpéteri Lengyel Önkormányzat voltak, az Emődi, Edelényi, Ládbesnyői, Miskolci, Múcsonyi, Szögligeti és Budapest XI. Kerületi LNÖ, illetve a BAZ megyei Megyei, a Szögligeti és Emődi Önkormányzat, valamit magánszemélyek támogatásával. Az idei búcsút az Országos Lengyel Önkormányzat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagilag támogatta.

 

Lelkiekben feltöltődve, vidáman érkeztünk haza.

Csiszár Adrienne