Városháza
Önkormányzat

Bemutatkozás - BEM EGYESÜLET

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. szeptember 24.

Kedves ismerőseink és miskolci lengyel-magyar barátok!

Engedjétek meg, hogy a 2019. október 13-i Nemzetiségi önkormányzati választások alkalmából bemutassam négy fős csapatunkat, akik indulunk Miskolc Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának képviseletéért. Mindannyian évek óta aktív tagjai vagyunk a miskolci lengyelség mindennapjaiban, programjaiban, nem egy rendezvényt terveztünk és vezettünk már le.

A 2019-es választásokon a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület (Bem Egyesület) „színeiben” indulunk.  A Bem Egyesület immár 61 éve fennálló lengyel szervezet Magyarországon, és már csak ez a tény nagyon sokat elárul a tagjai munkásságáról. A Bem Egyesület a magyarországi lengyel önkormányzatiságnak bölcsője és alapja volt kezdetektől fogva, és ma is a legerősebb lengyel szervezet Magyarországon. A választási programja, amelynek megvalósítása nemcsak a magyarországi lengyelek érdekét tartja szem előtt (itt különösen a derenki leszármazottakra is gondolunk), hanem tovább viszi az ezeréves lengyel-magyar barátság ügyét is – ez a program a magyarországi összlengyelség számára mindenképpen elfogadható.

Ezért buzdítunk mindenkit, aki a miskolci lengyel nemzetiségi választáson szavazni fog, hogy a négy képviselőjelöltünk közül válasszon három jelöltet, és amellett tegye le a voksát az országos nemzetiségi listán szereplő BEM EGYESÜLET listájára is.

Az idei nemzetiségi önkormányzati választás arra ösztönzött minket, hogy induljunk, hiszen mind a négyünknek szívügye, mind Miskolc, mind a miskolci lengyelség sorsa.

Ha csak az utóbbi egy évet nézzük, nagyon sokszor találkozhattatok velünk.  2018. márciusában elindult a Lengyel Klub, amely minden hónapban összeült a Szabó Lőrinc Könyvtárban, ahol családias környezetben igyekeztünk minél több mindent megismertetni a lengyel történelemről, kultúráról és hagyományokról.

Ezeknek a hagyományoknak az egyik legfontosabb eseménye volt a 2018-as Miskolci Lengyel Karácsony, ahol egy színvonalas és kedves lengyel-magyar nyelvű műsorral léptünk fel. A sok rendezvény bizonyítja, mire vagyunk képesek, ha összefogunk.

Elég csak megemlíteni legutóbbi programunkat: 2019. szeptember 20-án a Szabó Lőrinc Könyvtárban került megrendezésre a „Magyar borok Lengyelországban, lengyel pohárban” elnevezésű program, ahol Csiszár Adrienne tartott egy igazán hangulatos bemutatót a tokaji borokról.

Jövőbeni terveink között szerepel a lengyel kultúránk bemutatása, a múltunk és a jelenünk megismertetése. A helyi nemzetiségi önkormányzatokkal és azok tagjaival szorosabb kulturális kapcsolatot létesíteni, közös programokat rendezni, ahol, mint vendégek és, mint vendéglátók is jelen vagyunk. Az anyaországgal való kapcsolattartás, hogy jobban megismerjük Lengyelországot, a múltját, hagyományait és kultúráját. A magyar és lengyel hagyományőrzés fontosságának megmutatása mindkét ország fiatalabb generációjának.

Kérünk mindenkit, aki úgy gondolja, fontos, hogy a miskolci lengyelség összefogjon, megismerje egymást és természetesen a lengyel értékeket mind az óhazában, mind Magyarországon, az 2019. október 13-án válasszon közülünk.

1. Bárcziné Sowa Halina – lengyel származású, Miskolcon élő hölgy, aki már bizonyított az önkormányzat élén korábban és aki a mai napig aktív minden Lengyelországot, a magyar- és miskolci lengyelséget érintő programban és eseményben. Lengyel tolmács/fordító.

2. Baloghné Szabó Ilona – lelkes magyar-lengyel barát, évek óta a Lengyel Önkormányzat aktív segítője, támogatója. Sok rendezvény megszervezése fűződik a nevéhez. Több éve tanulja a lengyel nyelvet, a közszférában dolgozik, gazdasági vonalon.

3. Szabó Mónika – édesanyja lengyel származása miatt szívügye, hogy a miskolciak jobban megismerjék, a köztük élő lengyel kisebbséget, a lengyel kultúrát és történelmét. Ismeri a lengyel nyelvet, amatőr műfordító.

4. Kádár-Bárczi Maria Barbara – egy fiatal hölgy, akinek édesanyja lengyel származású és szintén nagyon sokszor támogatta a miskolci lengyelséget. Folyékonyan beszéli a lengyel nyelvet.

 

képviselőjelöltjeink balról: Halina, Ilona, Barbara, Mónika

A Nemzetiségi Önkormányzati Választásokon csak azok a magyar állampolgárok vehetnek részt, akik 2019. szeptember 27-ig beregisztrálnak a lengyel nemzetiségi névjegyzékbe.

 

A névjegyzékbe vétel menete nagyon egyszerű:

1. online a https://www.valasztas.hu/ Választópolgároknak/ Kérelmek magyarországi lakcímmel rendelkezőknek és itt meg kell keresni a Nemzetiségi névjegyzékbe vétel opciót.

2. levélben vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

A nemzetiségi választásra mindenki vigye magával a személyi okmányait, és ne felejtse el aláírni a nemzetiségi névjegyzéket. Miskolcon csak 3 főre lehet szavazni (ez a feltétele az érvényes szavazatnak)!

Fontos ez is, hogy a jól kitöltött szavazólapokat a zöld borítékba kell tenni és le kell zárni!

A névjegyzékbe vételhez és a választás menetéhez egy kis segítség ez a két videó:

https://www.youtube.com/watch?v=lLGGProj_yU
https://www.youtube.com/watch?v=NUjXZTza9Jw

Fontos tudnivaló még, hogy a lengyel nemzetiségi szavazáson való részvétel nem kizáró oka az egyazon időben és helyen zajló magyar önkormányzati szavazáson való részvételnek. Semmilyen hátránya sincs a dolognak, nem igényel sem plusz időt, sem energiaráfordítást - ugyanabban a szavazófülkében lehet a nemzetiségi jelöltekre és az országos listájára szavazni, mint ahol a miskolci polgármester-jelöltre vagy a körzeti képviselőjelöltre szavazunk.

 

Reméljük a jövőben is együtt dolgozhatunk a miskolci lengyelségért!

 

Az alábbi linken pár rendezvény/esemény beszámolójáról lehet olvasni, amelyeken aktívan részt vettünk, netán mi rendeztük:

2018. augusztus: Szczawnica – Szalay József nyomában :

https://varazsskatulya.wordpress.com/2018/10/12/szczawnica-2018-augusztu...

2018. szeptember: Miskolc – Megemlékezés a  Lengyel Függetlenség 100. évfordulójáról

https://varazsskatulya.wordpress.com/2018/10/16/megemlekezes-a-lengyel-f...

2018. október: Miskolc – Kiállítás megnyitó „A lengyel függetlenség kivívóinak arcképcsarnoka” címmel

https://varazsskatulya.wordpress.com/2018/10/16/kiallitas-a-lengyel-fugg...

2018. október: Białka Tatrzańska-i búcsú

https://varazsskatulya.wordpress.com/2018/10/29/bialka-tatrzanska-i-bucs...

2018. november: Miskolc – Lengyel Filmhét

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2018-12...

2018. december: Miskolc – Lengyel karácsony

https://varazsskatulya.wordpress.com/2018/12/06/miskolci-lengyel-karacso...

2019. január: Miskolc – Lengyel Hét

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-01...

2019. február: Miskolc – Filmvetítés „Derenki gyökereink” címmel. Bubenkó Gábor filmje

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-02...

2019. március: Miskolc – Közös hangverseny a lengyel-magyar barátság jegyében

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-03...

2019. április: Miskolc – Megemlékezés a Katyn-i áldozatokra

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-04...

2019. április: Emőd-Istvánmajor Falunap

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-04...

2019. május: Miskolc – Lengyel Alkotmánynapi megemlékezés

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-05...

2019. június: Budapest – A Magyarországi Lengyelség Napja

https://www.miskolc.hu/sites/default/files/dokumentum/csatolmany/2019-06...

2019. szeptember: Miskolc – A magyar bor Lengyelországban, lengyel pohárban

https://varazsskatulya.wordpress.com/2019/09/23/magyar-borok-lengyelorsz...

 

Szöveg: Szabó Mónika

Fotó: Nikházy Bea