Városháza
Önkormányzat

A Herman Ottó Múzeum 3 napos ünnepi rendezvénye

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata
2019. március 18.

A Herman Ottó Múzeum fennállása 120., a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjárat 170. évfordulója és a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából – a nemzeti ünnephez igazítva - háromnapos ünnepi rendezvénysorozatot szervezett. Ezeken a programokon kiemelt szerepet kapott a lengyelek helye, szerepe a szabadságharc során.

Március 13-án a Polgármesteri Hivatal aulájában „A szabadságharc relikviáiból” nyílt kiállítást Nagy Réka úrhölgy, a Kultúráért és Kommunikációért Felelős Polgármesteri Biztos nyitotta meg, a tárlatot Szolyák Péter úr, a múzeum megbízott igazgatója mutatta be. A kiállított korabeli dokumentumok hadiokmányok, kiáltványok, újságok, plakátok voltak. Ezt követően a múzeum Papszer utcai épülete Szemere szalonjában Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem docense tartott előadást „Lengyelek a szabadságharc csatamezein” címmel. Kiemelten foglalkozott a magyar magasabb egységek élén álló lengyel tábornokok tevékenységével és a Lengyel légió szerepével.

Másnap délelőtt a Kossuth szobornál több szervezet mellett a Miskolci Lengyel Önkormányzat is koszorúzott. Ezután az Akadémia dísztermében ünnepi koncertre került sor, ahol a történelmi eseményekhez kapcsolódó, főleg magyar alkotók műveit hallgathattuk meg Flach Antal úr szakszerű kommentálásával. Varga Krisztina, Nagy Enikő és Flach Antal zongorán, Dr. Soós Gábor hegedűn játszott, Bárdos-Simon Katalin énekelt. A teltházas koncert elnyerte a közönség tetszését!

Március 15-én a Kossuth szobornál tartott városi megemlékezés után a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület előbb a Szent István téren, majd a múzeum Papszeri épületében tartott bemutatót, illetve beszélgetett el az érdeklődőkkel. A civil szervezet 21 éve alakult Budapesten, most Máté Endre parancsnokhelyettes vezetésével voltak nálunk.

Kiemelném PhD Spóner Péter történész-muzeológus munkáját, aki a rendezvényekkel kapcsolatos szervezési feladatokat nagy szakmai hozzáértéssel koordinálta.

 

Fekete Dénes

 

 

Video a Polgármesteri Hivatal aulájában „A szabadságharc relikviáiból” kiállításáról: https://minap.hu/index.php/video/kiallitas-lengyel-magyar-baratsag-napjan