Avas
Az Avasi kilátó múltja és jelene

Az Avasi kilátó múltja és jelene

A 2023-ban teljes felújításon átesett kilátó az Avas harmadik ilyen jellegű épülete. Az elsőt még 1906-ban emeltette a Borsodi Bükk Egylet, ennek apropóját II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala szolgáltatta, az ünnepélyes menet ugyanis Miskolcot is érintette. Az ideiglenesnek szánt építményt néhány hónap után el is bontották, a következőre pedig 28 évet kellett várni. A Szeghalmy Bálint által tervezett, székely stílusú tornyot 1934-ben adták át, de az sem állhatott sokáig. Az 1956-os forradalom és szabadságharc miskolci eseményeinek, egészen pontosan egy szovjet tank lövedékének áldozata lett. 

 

A ma ismert, tévétoronyként is működő kilátót Hofer Miklós és Vörös György tervei alapján építették, majd avatták fel ünnepélyes keretek között 1963. augusztus 20-án. A tervező zsenialitását mutatja, hogy a multifunkciós épületet egyszerű, mégis egyedi formába öntötte; a kilátó úgy vált országosan ismert jelképpé, hogy annak sziluettje néhány vonallal ábrázolható. 

2023-ban nem csak a kilátó, hanem annak közvetlen környezete is megújult. Az újonnan kialakított pergolás körsétány lehetőséget biztosít arra, hogy az ide érkezők kellemes környezetben, lugassal árnyékolt padokon üldögélve, vagy éppen sétálva gyönyörködhessenek a kilátásban. A kilátó alatt épült új vendéglátó egység növeli az itt megpihenni vágyók komfortérzetét.