Koronavírus 2020. május 04.
Vidéken lazítanak a szabályokon

FOKOZATOSAN, SZIGORÚ MENETREND MELLETT, ÚJRAINDÍTHATÓ AZ ÉLET MAGYARORSZÁGON

Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetett idősek biztonsága ezután is garantált kell, hogy legyen, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, a kijárási korlátozásokat ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani.

A kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is.

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a területi különbségekre tekintettel újraindul az élet – döntött a kormány. A döntés az idősek védelmére és a területi különbségekre figyelemmel van. Az összes fertőzött 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, és az összes halott 70 százaléka Budapesten. Ezért minden korábbi korlátozás, amit pár hete hoztak, az Budapesten és Pest megye néhány járásában változatlanok maradnak – mondta a miniszter.

MÁJUS 4-TŐL AZ ALÁBBI VÁLTOZÁSOK VÁRHATÓK

 • Az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak a legszükségesebb időszakban hagyják el otthonukat. A boltokban a 9-12 közötti sávban továbbra is csak ők vásárolhatnak.
 • Mindenkinek kötelezően el kell takarnia a száját a boltokban és a közlekedésben, maszkkal, sállal. Másfél méteres távolságot kell tartani.
 • Tantermen kívüli digitális oktatás május végéig biztosan fennmarad. Utána meglátják.
 • Marad az ingyenes parkolás az egész országban.
 • A rendezvénykorlátok érvényben maradnak továbbra is: augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani az országban.

VIDÉKEN ELTÖRLIK A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSOKAT, DE LAZÁBB SZABÁLYOK LESZNEK, MELYEK SZERINT

 • Az éttermek, kávézók, szállodák kerthelyiségében lehet tartózkodni, fogyasztani.
 • Az üzletek korlátozás nélkül nyitva lehetnek vidéken.
 • Strandok, állatkertek, szabadtéri múzeumok kinyithatnak.
 • A profi és amatőr tömegsportban engedélyezik a tevékenységet.
 • Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatóak.
 • Esküvő, temetés a korábbi szabályok szerint megtartható lesz, tehát a távolságtartással.

MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYI KORLÁTOZÁSOK

Mivel az egészségügy a felkészültség állapotába került, május 4-étől feloldják a magánegészségügy korlátozásait, azért, hogy tehermentesítsék az állami ellátást, amely szintén mentesül bizonyos korlátozások alól. Utóbbit négy, később ismertetett lépéssel teszik meg. Változtatnak az adatközlésen is: hétfőtől a megbetegedésekről és halálozásokról már területi bontásban tájékoztatnak.

A MINISZTERELNÖKSÉGET VEZETŐ MINISZTER AZ ALÁBBIAKAT KÖZÖLTE

 • Elrendelik az összes idősotthonban a tesztelést
 • A kormány optimistább, mint sokan, Magyarország célja, hogy amikor már biztonságos körülmények lesznek, akkor visszatérjen a turizmus, Budapest minél több rendezvénynek, konferenciának adjon otthont.
 • A kormány megpróbálja a belföldi turizmust azzal segíteni, hogy ne kelljen idegenforgalmi adót fizetni a magyar turistáknak, az állam ugyanakkor kifizeti a rá eső részét. Valószínűleg kisebb késéssel, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni, de számítani kell a külföldi vendégek elmaradására. A magyarok külföldi nyaralásával kapcsolatban Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: egyeztetésre van szükség egyebek mellett a többi uniós országgal, azonban mindenkit arra bíztat, hogy a nyaralást töltsék belföldön, így is támogatva az idegenforgalmat, vendéglátást. Május 19-én nyújtja be a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetést, egyelőre nem ismert, hogy mekkora államadóssággal.
 • Templomok nyitvatartásával kapcsolatban elhangzott, azokat nem zárták be, de az egyházak azt a döntést hozták pár hete, hogy nem tartanak istentiszteletet. Nincs tehát elvi akadálya az istentiszteleteknek, de az a kormány kérése, hogy másfél méter távolságot tartsák meg egymástól a részt vevők.

ÚJ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK LÉPNEK ÉLETBE

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak, vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd – közölte.

Vidéken a korlátozások helyére új védelmi intézkedések lépnek:

 • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak;
 • az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak;
 • a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

Az üzletekben és a tömegközlekedésen megmarad a másfél méteres távolság tartása és a maszk viselése is kötelező lesz. Továbbra is fenntartják az idősek védelmére létrehozott időzónákat.