Városinformáció 2023. május 04.
Vállalati klímaalkalmazkodási fórum - 2023.05.08.

A Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös szervezésében kerül megrendezésre a miskolci Városházán 2023. május 8-án 13:00 órai kezdettel a „Változó világ – alkalmazkodó vállalatok” című klímaalkalmazkodási workshop a vármegye cégei számára.

Miskolc város és a Miskolci Egyetem közös törekvése, hogy előmozdítsa a lakosság és a gazdasági szereplők klímatudatosságát, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását. A kapcsolódó kutatási eredmények és településfejlesztési lehetőségek összehangolásával az intézmények és vállalatok közötti előremutató együttműködéseket kívánnak kialakítani.

A klímavédelem melletti határozott elköteleződés eredményeként Miskolc beválogatásra került az Európai Unió azon 100 városa közé, akik már 2030-ra klímasemleges településsé válhatnak. A folyamatban az EU Klímasemleges és Okos Városok Missziója segíti, hogy a városi szerepelők széles körének összefogása révén lépésről lépésre elérje a klímasemlegességet. Városunk ebben az uniós „gyorssávban haladva” követendő mintaként már 2030-ra szeretné elérni azt, amit az Unió többi települése 2050-ig érhet el.

A rendezvényen a Miskolci Egyetem a LIFE-CLIMCOOP program keretében megszerzett tapasztalatok és ismeretek átadásával segíti elő ezt a folyamatot. A vállalati igények és lehetőségek számbavételével ad minél hatékonyabb támogatást a helyi és térségi ipari szereplők részére. Ez a folyamat erős és hosszú távú innovatív együttműködéseket alakít ki a sikeres klímaadaptáció érdekében.

Az eseményen a résztvevők Veres Pál polgármester, Prof. Dr. Horváth Zita rektor, valamint a BOKIK részéről Bihall Tamás elnök köszöntője után néhány izgalmas előadást hallhatnak a klímaváltozás okozta valós kihívásokról, a helyi gazdaságra gyakorolt közvetlen hatásokról, Miskolc klímasemlegesség elérését célzó törekvéseiről, az iparvállalatok megragadható lehetőségeiről, s ennek részeként a vállalkozások előtt nyitva álló, klímaalkalmazkodáshoz kötődő forrásszerzési lehetőségekről.

Az előadásokat követő workshop keretében az alábbi témacsoportok kerülnek fókuszba: vállalati energiamegtakarítás, szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, vízfelhasználás csökkentése, előremutató hulladékgazdálkodási lehetőségek.

Az esemény részletes programja megtekinthető a LIFE-CLIMCOOP program honlapján. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, mely ezen a felületen végezhető el legkésőbb 2023. május 5-ig.

A rendezvény szünetig tartó első része sajtónyilvános.

Csatolmányok