Közérdekű 2022. július 21.
Újra oroszlánkölykök születtek a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkert első oroszlánjai tavaly májusban érkeztek meg a csanyiki állatbemutatóba. Gyorsan a látogatók kedvenceivé váltak, amit csak tovább erősített az, hogy az ősz során a világra jöttek az első miskolci születésű oroszlánkölykök is. A család azonban most tovább népesedett, hiszen június közepén megszülettek az újabb kölykök. A kisoroszlánok most lettek hathetesek, így átestek az ilyenkor szokásos kötelező állatorvosi vizsgálatukon, melynek során a sajtó képviselői és az érdeklődő látogatók is megtekinthették őket.

Az állatorvosi vizsgálat során megmérésre került a testsúlyuk és testhőjük, továbbá megkapták a macskaféléknél ilyenkor szokásos védőoltásokat, illetve az egyedi azonosításukat szolgáló mikrochipeket is. Az állatorvosi vizsgálat eredményeképpen az állatkert munkatársai megállapíthatták, hogy mindhárom kölyök jól fejlődik, egészséges és életerős. A nemük is kiderült: újra egy hím és két nőstény kölyök jött a világra, akiknek az ivaruk ismeretében hamarosan immár nevet is választhatnak gondozóik.

Az oroszlán korábban az óvilág széles területén elterjedt, nem csak Afrikában, hanem Ázsiában és Európa déli részén is. Mintegy 2500 évvel ezelőtt még Magyarország területén is honos volt. Afrikán kívül ma már csak Nyugat-India erdeiben maradt fenn egy apró állománya, de a „fekete kontinensen” is egyre jobban feldarabolódik élőhelye. Így ma már az oroszlán is sebezhető természetvédelmi státuszú.

Az oroszlán az egyetlen macskaféle, amely társas életmódot folytat: általában egy hím él együtt több nősténnyel, illetve a kölykeikkel. Az utódok mintegy 110 napos vemhesség után jönnek a világra, viszonylag fejletlenül. Az első hetekben kizárólag anyatejjel táplálkoznak, de már egy-kéthónaposan elkezdik kóstolgatni a felnőtt állatok táplálékát is. 6-7 hónapos korukig azonban még szopnak is, viszont önállóan vadászni csak másfél éves koruk körül képesek.

A kölykök egyelőre még a Miskolci Állatkert Száhel bemutatójának egyik, a látogatók számára nem látható helyen fejlődnek anyjuk gondoskodása alatt, így biztosítunk számukra minél nagyobb nyugalmat. A következő hetekben folyamatosan szoknak hozzá mind a látogatókhoz, mind az oroszlán csapat többi tagjához.

Képmelléklet