Élet a városban
Sport
Sport 2019. november 07.
Újabb rangos elismerést nyert el a DVTK Stadion

1987 óta díjazza a Sport- és Szabadidő Szolgáltatások Nemzetközi Szövetsége (IAKS) a dizájn és a funkcionalitás terén kiemelkedő sportlétesítményeket. November 5-én Kölnben ezüst fokozattal díjazták a - 2018-ban az Év Stadionjának választott - DVTK Stadiont a 26. Nemzetközi IAKS Kongresszuson.

Ez az elismerés a tervező mérnök és az építész iroda, a KKBK, a BMSK, valamint Magyarország Kormánya és a DVTK klub együttműködésének eredménye. Gratulálunk és köszönjük a közreműködők munkáját!

 Fél éve kaptam egy e-mailt, hogy a Kölnben székelő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal is együttműködő Sport- és Szabadidő Szolgáltatások Nemzetközi Szövetsége kétévente kiír egy építészeti díjat a sport- és szabadidő témájú épületek versenyére - nyilatkozta Pottyondy Péter, a DVTK Stadion tervezője. - Jelezték, hogy látták a DVTK Stadiont a világhálón és felkértek minket, hogy pályázzunk. Összeállítottunk egy komoly szakmai anyagot és beadtuk a pályázatot. Július 15-én eredményt hirdetett a zsűri és azt az örömhírt kaptuk, hogy a 93 pályázó közül a stadionunk bekerült a legjobb 22 közé, amelyeket arany-, ezüst-, és bronz fokozattal díjaznak. A DVTK Stadion az ezüst fokozatát kapta meg ennek az építészeti díjnak. November 5-én volt a díjátadó, amelyen személyesen vettem részt Tóth Dénessel, a tulajdonos képviselőjével együtt. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy újabb díjjal gazdagodott ez a fantasztikus épület.

Az IAKS Award díjat 1987 óta kétévente példaértékű, jól megtervezett és funkcionálisan kiemelkedő sportlétesítmények kapják. A bírák az épületek rangsorolásánál a dizájnt és a fenntarthatóságot is figyelembe vették.

A Sport- és Szabadidő Szolgáltatások Nemzetközi Szövetsége (IAKS, eredeti német nevén, Internationaler Arbeitskreis Sportstättenbau) egy non-profit szervezet, amely sportépületekre és szabadidőközpontokra szakosodott.

Az IAKS-t 1965-ben alapították Kölnben. Ez az egyetlen nonprofit szervezet, amely világszerte foglalkozik a sportlétesítmények fejlesztésével, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert szervezet státuszt kapott.

Az IAKS nem csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, hanem a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal (IPC), a Sporttudomány és Testnevelés Nemzetközi Tanáccsal (ICSSPE) és az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) is együttműködik. Emellett kapcsolatot alakít ki a nemzetközi sportszövetségekkel és a Nemzeti Olimpiai Bizottságokkal, és az Egyesült Nemzetek Szervezete felvette az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) konzultatív nem kormányzati szervezeteinek listájába.

Az IAKS egyik speciális célja a sport széles körű ösztönzése azáltal, hogy összegyűjti, kiértékeli, továbbadja és szükség esetén összehangolja azokat a tapasztalatokat, alapelveket és kutatási eredményeket, amelyeket a sport- és szabadidős létesítmények tervezése, építése, felszerelése és üzemeltetése során szerzett. Ennek során figyelembe veszi a társadalmi tényezőket a legszélesebb értelemben, például építészet, technológia, sporttudomány, közgazdaságtan és ökológia. Az e téren elért haladást kutatásokkal és konzultációkkal is támogatja.

(Forrás: www.dvtk.eu)