Közérdekű 2022. december 21.
Újabb odúkkal bővítik az énekesmadarak élőhelyét

Ebben az évben Miskolc közterületein a Városgazda 100 darab madárodút helyezett ki a város különböző részein. 2023. március 15-ig pedig további 100 odú kap majd helyet a fákon. Az odúk méretét és a helyszíneket továbbra is a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportjának javaslatára határozzák meg.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szervezésében idén tavasszal indult el az az új örökbefogadási program, melynek keretein belül a város közterületein lévő fákra kihelyezett madárodúkat lehet örökbe fogadni, 10.000 Ft díjbefizetés ellenében.

A fészkelőhelyek kihelyezésével az apró termetű cinkefajok (barátcinege, kék cinege), és a nagyobb méretű énekesmadaraink számára (széncinege, nyaktekercs, légykapó, csúszka) biztosíthatunk több lakóhelyet.

A Városgazda a kihelyezések mellett felvállalja a fészkelőhelyek karbantartását is, ami a tavaszi fészkelési időszak előtti takarítást, az előző évi fészekmaradványok, és az abban áttelelő kórokozók, paraziták eltávolítását jelenti.

Az örökbefogadás tárgyév december 31-ig szól, azonban meghosszabbítás hiányában az adott odú december 20-tól mindenki számára újra örökbefogadhatóvá válik. Így azoknak az örökbefogadóknak, akik idén lettek madárodú-tulajdonosok, és szeretnének jövő évben is azok maradni, célszerű a napokban elvégezniük a tagság megújítását a https://miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk oldalon.

Az örökbefogadás menetéről, általános feltételeiről az erre kialakított felületen olvashatnak: https://miskolczoo.hu/orokbefogadas-madaroduk.

Hivatkozások