Élet a városban
Sport
Sport 2019. január 14.
„Trónfosztás” a miskolci cyclo-cross kerékpáros országos bajnokságon

A Miskolci Egyetem Körcsarnokának környékén január 13-án, a II. Decathlon BorsodCross keretében a HOTE SE által megrendezett  2019-es cyclo-cross magyar bajnokság elit kategóriájában sem a hölgyeknél, sem az uraknál nem sikerült a címvédés: mindkét tavalyi bajnokot a Belgiumban pallérozódó Vas-testvérek, a 17 esztendős Kata Blanka és a 18 éves Balázs akadályozta meg az ismétlésben. A versenyen tizenhárom korosztályban avattak bajnokot, a  házigazda miskolciaknak mindhárom éremből jutott egy-egy darab.

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is havas pálya várta az országos bajnokság résztvevőit, a fagypont körüli hőmérséklet sem szegte kedvét az indulóknak, akikből ezúttal sem volt hiány. Elsőként az U15-ös és U17-es valamint a Master 3-as férfi korcsoport vágott neki a távnak, ahol Lőrincz Benedek (Crosskovácsi Bikeschool) vitte a prímet, majd nem sokkal a déli harangszó előtt jöttek az elit és U23-as hölgyek az U19-es és Master 2-es férfiakkal karöltve.

Ekkora már fagypont felé került a hőmérő higanyszála, olvadni kezdett, ami tökéletes körülményeket teremtett egy vérbeli cyclo-cross versenyhez. Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team CST) rajt-cél győzelmet aratott maga mögé utasítva a szám sokszoros magyar bajnokát, Benkó Barbarát (Ghost Factory Racing) ezzel mindössze tizenhét esztendősen elit magyar bajnoki címet szerezve, a futamban elsőként célba érkezve, megverve az U19-es és Master 2-es férfi bajnokokat is. Az elit hölgyeknél Szekeres Viktória (KTM Team Hungary) lett a harmadik, míg az U23-as korosztályban Kubik Csenge (Superior MTB Team) diadalmaskodott.

„Nagyon jól sikerült elkapnom a rajtot, majd az első pár körben tovább növeltem az előnyöm, amit aztán meg is tudtam tartani – értékelt Kata Blanka a díjátadót követően. – Elég csúszós volt a pálya, nagyon kellett figyelni, boldog vagyok, mert nem hittem volna, hogy egy hét betegeskedést követően ilyen jól alakul majd a verseny. A közelgő dániai világbajnokságon az U23-as korosztályban indulva a minél jobb eredmény elérése a cél.”

A harmadik futamban a legkisebbeké volt a főszerep az U11-es és U13-as kategóriák legjobbjai következtek. A férfi hobbi kategóriában dupla miskolci siker született, az aranyérmet magabiztosan szerezte meg Molnár Péter (HOTE SE), klubtársa, Farkas Attila előtt.

A nap csúcspontját az elit, U23-as és Master 1-es férfiak futama jelentette. A húgához hasonlóan öt kiemelkedő belga cyclo-cross versenyen melegítő Vas Balázs (Merida Maraton Team CST) sem hagyott nyitott kérdéseket közel fél perces előnnyel nyerte a futamot, ezzel megszerezve az elit kategória bajnoki címét a címvédő Búr Zsolt (Vialand Racing Team), valamint Király Levente (Epronex-BSS Oil Team) előtt, míg az U23-as kategóriában Szöllősi Ferenc (575 Team) bizonyult a legjobbnak.

„Ez egy nagyon különleges nap számomra, hiszen ilyen fiatalon sikerült megnyernem a bajnoki címet, persze előzetesen készültem arra, hogy ez esetlegesen be is következhet – így vélekedett Balázs nem sokkal a célba érkezést követően. – A pálya nagyon tetszett, bár az elején voltak problémáim, mivel hirtelen olvadni kezdett, sarassá vált a nyomvonal, így nem látszódtak a jeges részek, de idővel ráéreztem a ritmusra. Három hét múlva jön a világbajnokság, arra készülök, az az elvárás, hogy körön belül zárjak a lehető legjobb helyen.”

Dovák Dávid az országos bajnokság versenyigazgatója, a rendező HOTE SE alelnöke versenyzőként is megmérette magát, nem is akárhogyan, hiszen a master1 kategóriában, végig kontrollálva vetélytársait, bronzérmet harcolt ki. – Úgy érzem kiváló csapatunkkal egy igazán nívós rendezvényt hoztunk tető alá – fogalmazott a civilben a miskolci Decathlon Áruházat igazgató sportember. - Igazából kritikát alig-alig, dicséretet viszont nagyon sokat kaptunk. Úgy gondolom, ez a rendezvény ismét öregbítette a miskolci sport hírnevét. Itt is szeretnék köszönetet mondani a Miskolci Egyetemnek, Miskolc városának és mindenkinek, aki munkájával, segítségével hozzájárult ehhez a sikerhez!

Eredmények

Kategóriánkénti bajnokok és miskolci érmesek:

 • U11: Móri Márton (Superior MTB Team)
 • WU11: Kárpáti Mira (Kőbányai Torna Club)
 • U13: Kovács Áron (Focus Team Hungary)
 • WU13: Fenyő Anna (Tamási Bringasport Egyesület)
 • U15: Majoros Dávid (Kőbányai Torna Club)
 • WU15: Bruchner Regina (Femat-ZKSE)
 • U17 fiú: Lőrincz Benedek (Crosskovácsi Bikeschool)
 • WU17: Bukovácz Anna (Pilis Cross-Country Club)
 • U19: Lőrincz Bendegúz (Crosskovácsi Bikeschool)
 • Master 1: Kusz Mátyás (Femat-ZKSE), …3. Dovák Dávid (ViniBike KSE)
 • Master 2: Szabó András Balázs (Speed-Way Team)
 • Master 3: Eke Zoltán (Kisvárda Bringások KSE)
 • Hobbi férfi: Molnár Péter (HOTE SE), 2. Farkas Attila (HOTE SE)
 • Hobbi nő: Márkus Melinda (Superior MTB Team)
 • U23: Szöllősi Ferenc (575 Team)
 • WU23: Kubik Csenge (Superior MTB Team)
 • Női elit: Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team-CST)
 • Férfi elit: Vas Balázs (Merida Maraton Team-CST)

Részletes eredmények: https://bringasport.hu/verseny/ii-decathlon-borsodcross/

(Forrás: www.bringasport.hu)