Élet a városban
Sport
Sport 2019. január 16.
Tíz miskolci csapat a barcikai floorball diákolimpiai országos döntőben

A Kispályás Floorball Diákolimpia Országos Döntőjének január 19-20-án Kazincbarcika ad otthont. A Don Bosco Sportközpontban megrendezendő  96 csapatot felvonultató fináléban 7 miskolci és 1 barcikai iskola összesen 12 alakulatáért is szurkolhatnak a sportbarátok.  

A miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola leány csapatának tagjai már álltak a dobogó tetején. (Fotó: Magánarchívum)

 

   Az I-VI. korcsoportos csapatokat, egész pontosan 96, egyenként 6 tagú együttest felvonultató  rangos eseményt a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Fazekas Miklósné vezette Borsod-Abaúj-Zemplén Megyesi Diáksport és Szabadidő Egyesület rendezi meg.

   A miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus  Általános Iskola , a Herman Ottó Gimnázium és a kazincbarcikai Pollack Mihály Katolikus Általános Iskola két-két csapattal jutott az országos döntőbe, ahol megyénket összesen 8 tanintézet, 12 együttese képviselheti. Az egyenként 1x10 perces mérkőzéseken csapatonként egyszerre 3-3 játékos lehet a pályán, kapus nincs.

   A 9 órakor induló első versenynapon, melynek megnyitóját 11.30 órakor tartják,  Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke és Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere köszönti a résztvevőket. Ami magát a csatározás-sorozatot illeti, ezen a napon sorrendben a VI., az I., és az V. korcsoportos lányok és fiúk mérkőzéseit bonyolítják le, majd vasárnap 9 órától a IV., a II. és a III. korcsoport képviselői mérik össze tudásukat. 11.30-kor Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere mond megnyitó beszédet.  

   A döntő fővédnöke dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az esemény védnökei: dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője, dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, dr. Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára, Török Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere és Veisz László, a Magyar Floorball Szövetség elnöke.

 

Így látják a borsodi döntősök

Az országos döntőben való indulást kiharcoló nyolc borsodi iskola testnevelői  közül többen is megosztották velünk gondolataikat a hétvégével kapcsolatosan. Íme, így látják ők: 

 Kosztopulosz Nikolasz igazgatóhelyettes, felkészítő tanár: - Az iskolai diáksportok között a floorball nagyon népszerű, a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumában is nagyon szívesen választják a tanulók. 11 éve indultunk először a floorball diákolimpián, azóta minden évben részt veszünk a meghirdetett versenyeken. Többször szerepeltünk országos döntőkön, számunkra a legkedvesebb az Unihoki floorballban szerzett 2. hely, illetve a kispályás és a nagypályás floorballban szerzett 5. hely. Iskolánkat az utóbbi években lánycsapatok is képviselik a megyei versenyeken. Tanórai keretek között, illetve délutánonként tudunk ezzel a sportággal foglalkozni. Viszonylag könnyű a pályát kialakítani, így a tanulók szívesen játsszák ezt a sportot. Az idei döntőt nagyon várjuk, kifejezetten örültünk neki, hogy  megyénk a rendező, mert így otthonosabban érezzük majd magunkat. Minimális célként az 1-6. helyezést fogalmaztuk meg, de titkon reménykedünk az éremszerzésben.

Letek László, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium fiú 5. korcsoportos csapatának felkészítője: - Amióta a kispályás floorball bekerült a diákolimpiai sportágak közé, azóta folyamatosan indul az iskola leány és fiú csapatokkal a versengésben. Az országos elődöntőkig szinte minden tanévben eljut egy, vagy több együttesünk, országos döntőben ez lesz a negyedik megmérettetésünk. Az eddigi legjobb szereplésünk egy ötödik helyezés volt, a tavalyi évben ebben a korcsoportban. Mivel a csapatunk azóta alig változott, ezért bizakodva tekintünk a kazincbarcikai döntő elé. Célkitűzésünk a legjobb négy közé kerülés, ahol már bármi megtörténhet.

Pecsét Tibor testnevelő tanár: - Mi, a Diósgyőri Gimnázium floorball szakosztálya, kétszer játszottunk döntőt az országos döntőn a fiúkkal. Egyszer a nagypályáson lettünk ezüstérmesek, egyszer pedig a kispályáson, úgy, hogy nálunk, egyetlen floorballos sem volt, és jégkorongos is csak mutatóban. Jelenleg a lányokkal ugyanígy sikerült a döntőbe jutnunk. Reménykedünk, hogy ők is folytatni tudják a fiúk által megkezdett hagyományokat.

Tóthné Szepesi Éva testnevelő tanár: - A kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában már több éve foglalkozunk a kispályás floorball sportággal, jómagam és Máthé László irányításával. A hétvégi döntőre a II. és III. korcsoportos lányok jutottak el. Október közepe óta heti 2 edzéssel, gőzerővel készülünk az országos megmérettetésre, ahol már nagyon komoly színvonalat képviselő csapatokkal kell felvenni a küzdelmet az érmekért. Bár a korábbi években  már sikerült a dobogó minden fokára felállni, nagyon szeretnénk hétvégén hazai közönség előtt újra jól szerepelni, nagy vágyunk a dobogón végezni. 

Varsányi Zsolt testnevelő tanár: - Iskolánkban, a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolában 7 évvel ezelőtt kezdtünk a kispályás floorballal foglalkozni. Mivel kis méretű tornateremmel rendelkezünk, így adta magát, hogy elkezdjük ezt a nagyszerű játékot játszani. Eddig a tanévig csak fiúkkal indultunk a diákolimpiai versenyeken, ahol az alsó tagozatos tanulókkal már többször sikerült az országos döntőkön szerepelni és mindezt úgy, hogy nincs jégkorongozó fiú az iskolában és tanulóink az iskolakezdés  évében ismerkednek meg ezzel a játékkal. Ebben a tanévben indultunk először lányokkal ebben a versenysorozatban és rögtön sikerült bejutnunk az országos döntőbe. A lányaink szeptembertől játszák ezt a játékot és ennek ellenére ebben a tanévben mind a 11 mérkőzésüket megnyerték. Általában heti egy alkalommal készülünk, de a döntő közeledtével azért sűrítünk az edzések számán Az országos megmérettetésen  szeretnénk dobogón végezni, de természetesen már a fináléba jutást is nagyszerű sikerként éljük meg.