Közérdekű 2022. december 19.
Szolidaritási Díjat kapott Miskolc Önkormányzata

A Településfejlesztési Díj Társadalmi Szolidaritás Különdíját kapta Miskolc Önkormányzata a Lyukóban épített új orvosi rendelőkért pénteken, Budapesten.

Még 2008-ban született meg az elhatározás, hogy Lyukóban szükség van mindenki számára könnyen elérhető orvosi rendelőre, mer az egyenlő ellátás, az egyenlő esélyek mindenkinek ugyanúgy járnak nemtől, kortól, bőrszíntől, vallási hovatartozástól függetlenül. A kezdeményezés úttörői Dr. Kovács Katalin és Dr. Szalkai Iván voltak, akik Riba Istvánné akkori önkormányzati képviselővel indították el a munkát. 2009-ben először konténerrendelő nyílt Lyukóban, majd elkészült a Közösségi Ház, és megkezdődött az orvosi rendelő építése is.

Abban hogy a rendelő felépülhetett, kiemelkedő szerepe volt Kiss Edinának, a terület védőnőjének, Dr Kovács László önkormányzati képviselőnek, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, akikkel együttműködve valósulhattak meg a tervek.  A városfejlesztés persze nem rövidtávú, hanem ciklusokon átívelő folyamat, ezért köszönet illeti az előző időszak városvezetőit is, mindazért, amit a lyukóiakért tettek.

Miskolc egyetlen polgárát sem hagyja magára, így azt a 4000 hátrányos helyzetű, idős, szegény, roma, vagy éppen fogyatékkal élő embert sem, akik Lyukóban laknak.  Az elismerés azért is nagyon értékes számunkra, mert bizonyítja, hogy a közösségért tenni fontos, de a közösséggel tenni még fontosabb! Mert egy jól működő társadalom szolidáris – erről tett most tanúbizonyságot Miskolc!