Élet a városban
Sport
Sport 2020. május 11.
Sportos díjazottak, "Miskolc Város Napján"

Idén a koronavírus-járvány miatt másképp ünnepeljük Miskolc város napját. Harmincnyolc kitüntetéssel ismerte el a város emberek és szervezetek kiemelkedő munkáját. A sport területén négy díj talált gazdára.

 

„Az év sportolója” díj

Nemes Rita

A DVTK versenyzője, kiváló atléta, hétpróbázó. Nemes Rita 9 év kihagyás után, két évvel ezelőtt a síkfutó versenyszámokról a hétpróbára váltva tért vissza az atlétika pályára, a Miskolci Sportiskola színeiben, hogy 30 évesen is bizonyítsa, helye van a legnagyobbak között. Munka mellett készült, de még így is egyre komolyabb eredmények elérésére volt képes az elmúlt időszakban, ami bizonyítja páratlan tehetségét. Szintén ezt támasztja alá, hogy a visszatérését követő évben – 2018-ban – hétpróbában magyar bajnoki II. helyet szerzett a Győrben megrendezett országos bajnokságon.

2019-ben magyar bajnokként köszönthettük a hétpróba számban, ahol a Magyarország Összetett Atlétikai Bajnokságának aranyérmese lett egyéni csúccsal, nemzetközileg is jegyzett kiváló eredménnyel. A versenyen 330 ponttal javította meg addigi legjobbját, és majdnem 400 ponttal ért el jobb eredményt, mint az elmúlt nyolc év hétpróba országos bajnoka. 

Mészáros László

A népszerű, de kevésbé ismert sportágban, a fekvenyomásban ért el kiváló eredményeket.  2008-ban Európa-bajnok lett Noviborban 330 kg-os teljesítménnyel, míg ugyancsak 2008-ban világbajnokságot nyert Lauhammerben 340 kg-os teljesítménnyel, s ezzel e sportág új világcsúcsát állította fel. A Miskolci Vasutas Sport Club versenyzője. A súlycsoportjában az open, a master1, a master2 és a master3 világ- és Európa-csúcsát is ő tartja.

Az 1965 óta minden évben megrendezésre kerülő, a világ legrangosabb testépítő versenyének számító meghívásos Mr. Olympia megméretetésen fekvenyomásban a 140 kg-os súlycsoportban megvédte 2018-as elsőségét és ezúttal abszolútban is diadalmaskodott, nem volt olyan versenyző, aki a 282,5 kg-os teljesítményét túl tudta volna szárnyalni.

Süttő Roland és Tombácz Anikó versenytánc páros

14 éve kezdte el a közös munkát. A páros mind standard, mind latin táncokban a legmagasabb kategóriában versenyez. A profi táncos karrierjük mellett foglalkoznak az utánpótlás neveléssel is, illetve saját Egyesületüknél a versenyfelkészülést is segítik a fiatalok számára.

Aktív versenyzőként járják az országot és a világot. 2015-ben profi magyar bajnokok lettek latin táncokban. 2016-ban a Debrecenben tartott Európa Kupán 4. helyezést értek el. Szintén ebben az évben a German Open Profi Rising Star győzteseknek járó díjat vehették át. A Világranglista TOP 6. helyezettjei. Az elmúlt négy évben megtartott folyamatos ranglista vezetésüket a Magyar Kupa győztesek vándordíjával ismerték el. 2019-ben negyedszer védték meg Profi Latin Magyar Bajnoki címüket. A páros háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnoki középdöntösők, ezt a címet 2019-ben is sikerült megtartaniuk.

„Miskolc Város Sportjáért” díj

Egri István

A miskolci jégkorong sport elmúlt 40 évének meghatározó alakja, kimagasló sportvezetője. 1990-től a Miskolci Hoki Klub szakosztályvezetőjeként végérvényesen elkötelezte magát a sportág iránt. A Magyar Kupa döntőjét 1993. január 30-án Miskolc rendezte, melynek csapata ezüstérmes lett.

1994-ben alapítója volt a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Sportegyesületnek, ahol eleinte szakosztályvezetőként irányította a munkát. A 2001-ben megrendezett Magyar Kupán bronzérmet szereztek a „Macik”, akik 2009-ben szintén a harmadik helyet harcolták ki. Időközben Egri István 2005-től már a klub elnökeként tevékenykedett tovább, teszi ezt a mai napig. 2006-ban megépült a Jégcsarnok, az addigi társadalmi-szabadidős munkát felváltotta a hivatásos sportvezetés. Egri István 2011-től a Miskolc Városi Szabadidőközpontot vezeti, ahol szintén számos hazai és nemzetközi esemény zajlik azóta is. Egri István 1998-tól - 2016-ig a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi tagja volt, felkészültségének, rátermettségének bizonyítéka, hogy ma is tagja a jégpályák építésért, fejlesztéséért felelős bizottságnak.

(Forrás: www.minap.hu)