Városinformáció 2019. november 12.
Miskolcra látogattak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői

Az őszi önkormányzati választásokat követően elsőként Miskolcra látogattak el a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselői. Nem véletlen, hiszen az elmúlt tíz évben sajnos több esélyegyenlőségi, emberjogi ügyben elkövetett jogsértésre kellett felhívniuk a korábbi városvezetés figyelmét. Ide sorolhatók például a szegénytelepeken folytatott razziák, illetve az úgynevezett „nyomortelep-felszámolás” mindenféle alternatív lakhatás biztosítása nélkül. Ezek miatt pert is indítottak a Miskolci Önkormányzat, valamint a Miskolci Önkormányzati Rendészet ellen még 2016-ban. A pert a város elvesztette, a Debreceni Ítélőtábla idén májusban 10 millió forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte a Miskolci Önkormányzatot. Ezentúl kimondta, hogy a miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. 

A keddi miskolci találkozón Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester fogadta a TASZ-küldöttséget, dr. Szabó Máté szakmai igazgatót, Jovánovics Esztert egyenlőségprojekt-vezetőt és Dánielné Tóth Beáta terepmunkást.

A megbeszélésen szó volt a korábbi perről, valamint az együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek a részt vevők. Veres Pál partnerségről biztosította a szervezetet, valamint ismertette, milyen elképzelései vannak a miskolci szegregátumok felszámolására, az ott élők életszínvonalának növelésére, beilleszkedésük segítésére. Varga Andrea kitért arra, hogy a Miskolci Önkormányzat már elkezdte esélyegyenlőségi témakörben is egy háttér bizottság felállítását, amelyben az önkormányzat mellett szociális szakemberek, illetve a roma szervezetek képviselői is helyet kapnak.

A TASZ felajánlotta, delegálnának segítőket ebbe a bizottságba. Illetve olyan szakemberekre hívták fel a Miskolci Önkormányzat figyelmét, akik már részt vettek sikeres telepfelszámolási programban.

A városházi találkozón eldőlt, a Miskolci Önkormányzat és a TASZ együtt folytatja a munkát, és a szervezet külső kontrollként is segíti Miskolcot.