Élet a városban
Sport
Sport 2021. február 22.
Miskolciak viszik a prímet a kerekesszékes kézilabda válogatottban

A kerekesszékes kézilabda-válogatott gerincét miskolciak alkotják, legnagyobb sikerük a két évvel ezelőtti Eb-bronz.

A kerekesszékes kézilabda egy nagyon fiatal sportág, 2017-ben vállalta fel a szövetség Parasport-albizottsága a sportág létrehozását. Tápai János válogatott átlövő, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének tagja elmondta, Miskolcon tartották az első összejöveteleket, így gyakorlatilag itt született meg a sportág. Előbb állt össze a válogatott, az ország első kerekesszékes kézilabda-egyesületét tavaly hozták létre Szegeden. Miskolcon is tettek már lépéseket, a Diósgyőri Kézilabda Egyesület berkein belül megalakult a parasportszakosztály, a szövetséggel aláírtak egy támogatási szerződést.

A miskolciak mindenesetre már komoly eredménnyel büszkélkedhetnek: 2019-ben a bravúros harmadik helyet szerezték meg a válogatottal a horvátországi Európa-bajnokságon. Hat-hét tagot is adnak a keretbe. Azt a Hollandiát sikerült legyőzniük a bronzmérkőzésen, amelytől egy évvel korábban még nagyon kikaptak. – Sokat dolgoztunk, edzettünk, de a szövetségi edzőnk, Takács Gabriella és a szakvezetés is kitűnő munkát végez. Már csak a korábbi vereség miatt is hatalmas eredmény volt a hollandok megverése.

Úgy tervezik egyébként, hogy idén elindul a bajnokság – ahol mindenképpen jó esélyekkel indul a miskolci csapat a több válogatott kerettag miatt is.