Élet a városban
Sport
Sport 2019. március 04.
Miskolci bravúr-győzelem a Budapesti Honvéd otthonában!

A végig fegyelmezett játék, alázatos küzdeni akarás és kiváló csapatmunka együttesen hozta meg a MEAFC-Miskolc férfi kosárlabda csapat  megérdemelt győzelmét az NB I/B Piros-csoport március 3-i, vasárnapi 22. fordulójában. Drahos Gábor csapata a Bp. Honvéd otthonában aratott bravúr-győzelmet.

Igazi triplaparádéval kezdte a mérkőzést a Miskolc, hiszen Szanyi, Takács, Thornton és Kopasz is távolról bontotta a „honvédelmet”. A sok kapott pont ellenére nem zárt rosszul a vendégek hátsó alakzata, ám a hazaiak Stefán révén a palánk alatt eredményesnek bizonyultak. Miután a büntetőit is hibátlanul értékesítette, a különbség elenyésző maradt (22-25).

A második negyedben a szezon eddigi talán legjobb játékát mutatta be a vendégcsapat. A jól működő védekezéssel karöltve szinte az egész negyedben együtt járt a ritmusos támadás is. A félidőben hibátlanul célzó Takács és Thornton egymás után küldték helyére a labdát a hárompontos vonalon túlról, Szögi jól szervezte a játékot, Béres, Kopasz és kiváltképp az amerikai fiú (17-et szerzett összesen) pedig a lepattanók megszerzésében is jeleskedett. Hazai oldalon Stefán mellett, a komoly A-csoportos múlttal bíró Horváth Ákos vitte a prímet és mutatta meg, hogy a nehéz helyzetekben sem remeg meg a keze. Ennek ellenére a vendégek - nem utolsósorban kiváló, 56%-os triplamutatójuknak köszönhetően - a negyed végére tíz pont fölé tornázták a különbséget (40-51).

A második félidőre egy rendkívül elszánt Honvéd futott ki a parkettra, akik kőkemény védekezésre alapozva a negyed elején repesztettek egy 9-0-ás rohamot (49-51). A vendég időkérést követően a 3 és fél perces borsodi gólcsendet Szanyi törte meg szép betörésével. A találat ébresztőként hatott a támadásban addig kiválóan teljesítő, de a negyedet pontatlan dobásokkal kezdő vendégcsapatra, akik újra elkezdték termelni a pontokat. Thornton fontos támadó lepattanók után szerzett második szándékból kosarakat, míg a hárompontosokat ebben az időszakban a Szanyi-Gonda duó szállította. Az újra helyreálló védekezés révén így az utolsó felvonást – két sikertelen vendég büntető ellenére is - 8 pontos előnnyel kezdhették a vendégek (59-67).

Kőkemény, de sportszerű küzdelem zajlott a pályán. A csapatok fáradni látszottak, egyre több hiba csúszott mindkét oldalon a játékba, még az addig a dobásokat biztos kézzel értékesítő játékosok kísérletei is sorra célt tévesztettek. Mindezek ellenére a csapatként látványosan együtt lélegző vendégek a negyed közepén még így is őrizték 8 pontos előnyüket, Ezt követően mintha bedeszkázták volna a hazai gyűrűt, és a vendégek közel 4 percig képtelenek voltak a kosárba találni. A hazaiak másfél perccel a vége előtt 2 pontra zárkóztak, ekkor azonban Thornton villant és fordulásból dobott tempója ugrasztotta talpra a vendég kispadot (70-74). Az ellentámadást a Honvéd is kosárral zárta, majd a vendégek hibáztak óriási ziccert. Az utolsó labda a házigazdánál volt, ám Pintér triplája a sarokból célt tévesztett.  A lepattanó labdát a vendégek szerezték meg, a hazai szabálytalanságot követő, egyben a biztos győzelmet jelentő büntetőket pedig a fáradhatatlan Szögi helyezte el a gyűrűben (72-76).

A vendégek a mérkőzés nagy részében kiválóan játszottak és csapatként funkcionálva, gyakorlatilag végig vezetve, megérdemelten hozták el a két pontot a fővárosból.

Budapesti Honvéd SE - MEAFC-Miskolc 72-76 (22-25, 18-26, 19-16, 13-9) 

Budapest, Dózsa György út, 150 néző.

Vezette: dr. Varga Zoltán, Földi László, Oláh Márk.

Budapesti Honvéd SE: Szalay (4/3), Horváth (17/12), Bea (7), Debreceni (2), Stefán (24/3). Csere: Pintér (6/3), Mucza (6), Martinez (4), Valerio (2), Szentirmai. Edző: Puskás Artúr.

MEAFC-Miskolc: Takács (17/15), Szanyi (11/9), Kopasz (5/3), Thornton (24/9), dr. Fazekas. Csere: Szögi (9/3), Béres (4), Gonda (3/3), Orliczki B. (3), Lippai. Edző: Drahos Gábor.

Puskás Artúr: - Az első félidőben erőtlenül, dekoncentráltan és végtelenül nemtörődöm módon védekeztünk. Ez az én hibám. Nem tudtam megértetni a csapattal, hogy ez a MEAFC már nem az a MEAFC amelyikkel találkoztunk korábban. Hiába harcoltunk fordulás után, a jelentős pontszámbeli, illetve mentális hátrány eltüntetése túlságosan sokat kivett belőlünk. Emellett minőségre sem játszottunk megfelelően ahhoz, hogy ez a mai összejöhessen. Tragikusan védőlepattanóztunk, büntetőztünk és tripláztunk. Borzasztó érzés ezt mondanom, de nem érdemeltünk győzelmet. Magamba kell néznem és rendet raknom a fejekben mert a Hepp-kupa óta valami megtört. Gratulálok Drahos Gábor barátomnak és csapatának a sikerhez!

Drahos Gábor: -Hatalmas gratuláció jár a csapatomnak. Egy nagyon komoly és igencsak összeszokott gárda otthonában sikerült végig magabiztos teljesítményt nyújtva nyernünk. Úgy gondolom, hogy a rafinált Puskás Artúr stratégiájához is tudtunk alkalmazkodni és külön öröm, hogy végre eltaláltuk a berendezést. Jó százalékkal, végig kézben tartva a meccset sikerült jót produkálnunk. Nagyon fontos győzelmet arattunk ezzel. Mészáros Lujónak pedig köszönöm szépen a sört, egészséggel elfogyasztottam.

(Forrás: www.meafc.hu)