Közérdekű 2023. február 23.
Miskolc nem hagyja, hogy a Diósgyőri vár torzó maradjon!

Veszélybe került a Diósgyőri vár rekonstrukciója, miután február 22-én Veres Pált, Miskolc MJV polgármesterét levélben tájékoztatta a kivitelező arról, hogy február 27-e után nem tudja folytatni a munkát. A tornyok megerősítésére ugyanis nem érkezett meg az a plusz 2 milliárd forintos forrás, amelynek szükségességét több szakértő és igazságügyi szakértői vizsgálat is megerősítette.

A Diósgyőri vár nem csupán városunk, de hazánk egyik legjelentősebb történelmi öröksége, mindemellett Magyarország, Közép-Európa meghatározó turisztikai célpontja – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere, aki kitért az előzményekre is. A Diósgyőri vár felújítása 2021-ben kezdődött, megörökölt projekt volt, hiszen az előző városvezetés kezdte a tervezési folyamatot, mindezt sajnálatos módon úgy, hogy az előkészítés során – mint sok más projekt esetében sem – nem történt meg a társadalmasítás, nem egyeztettek a miskolciakkal, nem kérték ki véleményüket a beruházásról. A jelenlegi városvezetés kényszerhelyzetben volt, de azzal a nem titkolt szándékkal kezdett bele a fejlesztésbe, hogy a pályázati forrásból a vár környéke is megújulhat.

A beruházás 2021 februárjában indult, de már 2021 októberében a kivitelező akadályt jelentett: a Diósgyőri Vár négy tornyának falait meg kell erősíteni, amíg ez nem történik meg, nem tudják vállalni a továbbépítést. Ekkor a vár miniszterelnöki biztosa Kiss János volt, aki korábban alpolgármesterként felügyelte a beruházás tervezését, jelenleg pedig a terület országgyűlési képviselője.

Miskolc MJV Önkormányzata ezért elsőként felé jelezte a problémát, de tőle a mai napig nem érkezett válasz. Miközben több Facebook-posztban azt állította, a vár felújításával minden rendben halad, megvan a pénz, sőt többször is garantálta, hogy a történelmi épület megújul.

A városvezetés minden követ megmozgatott, hogy segítséget kapjon, hogy az építkezés leállását megakadályozza. Több esetben is a szaktárcához fordult; a Pénzügyminisztérium által kért igazságügyi szakértői vizsgálat bár indokoltnak látta a pótmunkára benyújtott 2 milliárd forintos pluszforrás igényt, a szaktárca novemberben mégis úgy döntött, nem kapja meg Miskolc.

Mára ott tartunk, hogy a kivitelező szerdán levélben jelezte, a tornyok megerősítése nélkül – amire nem kapott plusz forrást a város - nem tudja folytatni a munkát, így február 27-től nem dolgoznak a területen.

Varga Andrea a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a kivitelezőknek, hiszen ők a végsőkig kitartottak, partnerek voltak az egyeztetéseken, és szintén minden követ megmozgattak, hogy a projekt folytatódhasson.

„Miskolc és Magyarország szégyene lenne, ha ez a vár így maradna, de Miskolc, a miskolciak ezt nem hagyják! Ezért mindent megteszünk, hogy a kormány megítélje a pluszforrást” – fogalmazott az alpolgármester.

„Kiss János lemondott. Lemondott a miskolciakról, lemondott a diósgyőriekről, lemondott a Diósgyőri várról” – kezdte beszédét Szopkó Tibor, Miskolc MJV alpolgármestere a rendkívüli sajtótájékoztatón. A jelenleg kialakult helyzetet krízisnek nevezte, és kiemelte, mára jól látszik, hogy Kiss János fideszes országgyűlési képviselőtől nem várhatnak, nem kaphatnak segítséget a miskolciak, ezért a városvezetés Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordul.

„A Diósgyőri vár példáján keresztül is jól szemléltethető, milyen veszélyei lehetnek a közbeszerzések, a helyi fejlesztések központosításának, centralizálásának, amelyre az elmúlt időszakban voltak kormányzati törekvések” – foglalta össze az alpolgármester. Ezért is tartja fontosnak, hogy Lázár Jánost személyes találkozóra invitálják Miskolcra.

Szopkó Tibor kitért arra is, a város fejlesztéspolitikája sikeres, hiszen 2019-ben úgy vették át a várost, hogy a fejlesztési forrásoknak csupán 18 százalékát hívta le az előző városvezetés, mára ez az arány elérte a 90 százalékot.

Kötelességünk egyszer és mindenkorra rendezni a Diósgyőri vár sorsát. Harcolunk a kétmilliárd forintért, és reméljük, hogy a pénz nemcsak Kiss János posztjaiban jelenik majd meg, hanem Miskolc számláján is – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

Diósgyőri vár – pótmunkaigénnyel kapcsolatos intézkedések kronológiája:

1.      A Diósgyőri Vár kivitelezésére vonatkozó szerződést Miskolc MJV Önkormányzata az ÉPKAR Zrt. – FK-Raszter Zrt. konzorciummal 2021. február 8-án írta alá.  A munkaterületet átadták, a kivitelezés megkezdődött. 

2.      2021. októberében, majd novemberében a Kivitelező jelezte, hogy a Diósgyőri Vár négy tornyának falait statikailag meg kell erősíteni, amíg ez nem történik meg, nem vállalja a fennálló kockázatot, a tornyok továbbépítését, ezért a Kivitelező akadályt jelentett.

3.      A Kivitelező 2021. november 23-án átadta ajánlatát a tornyok megerősítésére vonatkozóan, amelynek összege nettó 1.923.259.343 Ft.

4.      A pótmunka fedezetéhez szükséges forrásigény megszerzése érdekében több megkereséssel élt az Önkormányzat.

-        2021. decemberében dr. Kiss János Miniszterelnöki biztost,

-        2022. januárjában Gulyás Gergely Minisztert, valamint Gyopáros Alpár Kormánybiztost is tájékoztatta a város a problémáról és segítséget kértek annak megoldásához.

-        Gyopáros Alpár Kormánybiztos segítségével személyes egyeztetésre is sor került a Miniszterelnökségen 2022. június 13-án, ahol az Önkormányzat ismertette a problémát, és ezt követően további alátámasztó dokumentumokkal igazolta azokat. 

-        Ennek folyományaként a Pénzügyminisztérium révén független igazságügyi szakértő is bevonásra került, aki a szakértői véleményét 2022. júliusában elkészítette.

-        Lázár János Minisztert is megkereste a város a problémával, először 2022. augusztus 18-án egyeztetett Polgármester Úr és Miniszter Úr személyesen, illetve a városvezető írásban is (2022. szeptember 30., 2022. október 14.) segítséget kért a projekt előrehaladása érdekében. Miniszter Úr arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a város többletforrás igényét 2022. szeptemberében a kormány elé terjeszti.

-      L. Simon László Magyar Nemzeti Múzeum Főigazgatója részére 2022.10.14.-én élt a város megkereséssel a többletforrás megítélése kapcsán. Főigazgató Úr 2022.11.30.-án válaszolt, hogy tud a problémáról, melyről személyesen egyeztett az illetékesekkel és jelezte, megoldást kell találni a jelenlegi helyzet feloldására.

5.      2022. november 3-án sajnálatos módon azt a tájékoztatást kapta az Önkormányzat a Pénzügyminisztériumtól, hogy a Pénzügyminisztérium részéről a költségnövekmény nem támogatott. Ezügyben kerestük a Miniszterelnökséget, mind a független igazságügyi szakértői vélemény megismerése, mind az üggyel kapcsolatos állásfoglalásuk megismerése érdekében, sajnos eddig sikertelenül.

6.      További segítségkérő levelekkel fordult az Önkormányzat a már fent is említett prominens személyekhez. Emellett természetesen dolgoznak a szakemberek azon, hogy alternatív megoldást találjanak arra az esetre, ha mégsem kap a város kormányzati szintű segítséget (költségnövekményt) a probléma megoldására.

7.      2023. február 22-én - a Kivitelező írásban jelezte, hogy a munka folytatása voltaképpen ellehetetlenült. A Kivitelező eddig azokat az egyéb munkákat végezte, amelyek a tornyokhoz nem kötődtek, de mára elérték azt a kritikus szintet, amikor a tornyok statikai megerősítése lehet csak a kivitelezés következő lépése, erre épülnek a további építési munkák. 2023. február 27. napját nevezte meg azon dátumként, amikortól kénytelenek a kivitelezési munkák teljesítését teljes mértékben felfüggeszteni.