Hirdetmény 2019. május 27.
Megkezdődik a déli tehermentesítő felújítása

A miskolci önkormányzat május 29-én megkezdi a Kiss Ernő út, vagy ahogy sokan ismerik, a déli tehermentesítő teljes felújítását. A 2 kilométeres útszakasz új aszfaltréteget kap, valamint az úttesten lévő 103 víznyelő-nyílás közül 97-et kihelyeznek a szegélykövekhez.

Kiss Ernő út felújítása két fő munkaszakaszból áll. Az első 2019. május 29-én indul, ekkor szakaszos sávlezárás mellett megkezdik a külső sávban az úttesten lévő vízelvezető-nyílások áthelyezését. Sávlezárásra egyszerre és egy irányban mintegy 150 méterenként kell számítani a belvárosból kivezető oldalon Diósgyőr irányában, a reggeli forgalmi csúcsidőszak után.

A második szakasz jelenti az útfelújítás jelentősebb részét. Ezt az iskolai nyári szünetre időzítve kezdik meg, várhatóan június 14-e után, amikor 25-30%-kal kisebb a forgalom. A munkavégzésnek ebben az időszakában irányonként egy-egy forgalmi sáv lesz majd járható.

Négy helyett csak két forgalmi sávon

A Kiss Ernő út felújításának második szakaszában a négy forgalmi sáv közül egyet-egyet mindkét irányból lezárnak. Ekkor kezdik a meglévő aszfalt felmarását, az aknafedelek szintbe helyezését és az új szegélykövek lerakását. Végül 2 kilométer hosszban terítenek új aszfaltot. A felújítás idején az önkormányzat időszakosan sárga villogóra állíttatja a közlekedési jelzőlámpákat a tehermentesítőn, de szükség esetén rendőri irányítást is kérnek.

Javasolt kerülőutak

Az önkormányzat a forgalomszámlálási adatok alapján modellezte a Kiss Ernő út felújításával járó helyzetet. A számítások alapján a máskor is szokásos forgalmi helyzeteken felül nem várható jelentősebb torlódás. Ugyanakkor kerülő útvonalat ajánlanak azoknak, akik a város déli része vagy a belváros felé indulnak reggel. A legkisebb áteresztőképességű szakaszt az Újgyőri főtér környezete jelenti, így az egyik javasolt kerülőút, amellyel Diósgyőr felől az Újgyőri főteret ki lehet kerülni: Fürdő utca – Alsó Szinva utca– Vasgyári út, majd visszatérés a Kiss Ernő útra, vagy tovább a Vargahegy felé.

Másik javaslat a Győri kapu útirány. Ennek előnye, hogy a belváros felé nem kell visszatérni a Kiss Ernő utcára, hanem a Szent István utca irányában, illetve balra nagyívben az északi tehermentesítő felé lehet haladni. Ezt az útirányt használva visszafelé, Diósgyőr irányában sem kell érinteni a munkaterületet.

Nagyobb kerülővel ugyan, de a Lórántffy utca – Muhi utca - Gózon Lajos utca - Csermőkei út – Ruzsinszőlő dűlő - Hideg sor útvonalon is megközelíthető a belváros, illetve a Csermőkein továbbhaladva a város déli területei. Mivel ugyancsak sokan használják – akár kerülőútként is – a Hidegsort, így annak felújításához az önkormányzat kérésének megfelelően csak a Kiss Ernő út befejezése után kezd hozzá a kivitelező, biztosítva az összes lehetséges kerülőútvonalat a közlekedők számára.

A javasolt kerülőutakat KRESZ táblák jelzik majd.

Buszok a villamossínen

A Kiss Ernő út felújítási munkálatainak idején a Győri kapuban várható nagyobb forgalom tehermentesítésére június 1-jétől az MVK Zrt. az Andrássy utca–Testvériség utca kereszteződéstől az 1-es és 54-es járatait mindkét irányban a villamospályán közlekedteti, a buszok a villamosok megállóhelyein állnak meg – ezzel segítve a gépjárműforgalom viszonylag gyorsabb és egyenletesebb haladását.

A város egyeztetett a hulladékszállítást végző céggel is, így ürítési napokon a forgalmi csúcsidőszak után szállítják el a szemetet a kerülőútként javasolt utcákból.

45 %-os kedvezmény, ha forgalmijával a közösségi közlekedést választja

Az MVK Zrt. – nem csak az érintett szakaszon autózókat –igyekszik átcsábítani a közösségi közlekedésre. A Kiss Ernő út felújításának idején ugyanis a város kérésére bevezeti a kedvezményes, hóközi, azaz 30 napos Autós bérletet június 1-től. A buszra és villamosra is érvényes bérlet ára 3900 forint, vagyis annyiba kerül, mint egy diákbérlet. Az Autós bérlet ugyanúgy korlátlan számú utazásra érvényes egy fő részére az MVK Zrt. villamos- és autóbuszjáratain, Miskolc közigazgatási határáig, az érvényes forgalmi engedély felmutatásával a kezdő nap 0:00 órájától a következő hónap azonos napját megelőző nap 24:00 óráig. Ehhez az értékszelvényen tintával, olvashatóan, javítás nélkül fel kell tüntetni az érvényes forgalmi engedély számát. Az új, kedvezményes bérlettel kifejezetten a városban egyedül autózókat kínálja meg Miskolc közlekedési vállalata azzal a céllal, hogy ezzel is csökkentse az autós forgalmat, és növelje a környezetbarát közösségi közlekedésben részt vevők arányát.

Csatolmányok