Közérdekű 2019. február 27.
Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából  Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata koszorúzással emlékezett meg az 1945-ben a gulágokra elhurcolt 500 miskolci lakosról.

A Zsolcai kapuban található emléktáblát 2017-ben állíttatta Miskolc önkormányzata, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából. A magyar országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el a határozatot, mely szerint minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Ezen a napon hurcolták el 1947-ben – a kommunistákkal szembeni kiállása miatt – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát a szovjet hatóságok. A politikus letartóztatása és fogva tartása a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, ami a kommunizmus közel 50 éves uralmát is jellemezte.

A Miskolcról és környékéről elhurcoltak pontos száma ma sem ismert. A deportálásra összefogott embereket a Zsolcai kapui épületben gyűjtötték össze, 15 napi munka ürügyén. Az országból körülbelül 600 ezer embert hurcoltak el, akiknek mintegy 30-40 százaléka bizonyosan meghalt a nélkülözések, az embertelen körülmények miatt.

A hétfői megemlékezésen koszorút helyeztek az emléktáblánál el a miskolci önkormányzat, valamint a pártok, intézmények, különböző civil szervezetek vezetői, képviselői.

kommunizmus_aldozatai_emleknap_190225_ja_29.jpg