Közérdekű 2022. november 24.
Majd, ha fagy! Aki nem kívánja igénybe venni a távhőszolgáltatást a MIHŐ a fagymentesítő fűtést javasolja

Az energiaköltségek többszörösére történő áremelkedése miatt minden energiafelhasználó, csak úgy tud hosszabb távon működni, ha él az energiamegtakarítási lehetőségekkel. A távhőszolgáltatási díjtételek a lakosság esetében nem változtak. Az egyéb felhasználók (például nem lakóépület alatt található üzletek) és ezen belül az úgynevezett külön kezelt intézmények (iskolák, óvodák, sport- és egészségügyi létesítmények stb.) díjtételei azonban jelentősen növekedtek – mondta Bernáthné Barczi Judit a MIHŐ Kft kommunikációs főmunkatársa.

A hődíj növekedés miatt az egyéb felhasználók energiamegtakarítási költségeik racionalizálása érdekében igyekeznek csökkenteni az energia felhasználásukat. Nem lakossági felhasználóink a helyiség hőmérsékletének alacsonyabbra állításán túl, igényelhetnek munka- és nyitvatartási időn kívül, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon további hőmérséklet csökkentést vagy akár temperálási hőfokra (10-12°C helyiséghőmérsékletre) történő fűtéscsökkentést is.

Az épület belső fűtési rendszere minden esetben a felhasználók tulajdonában van. Amennyiben egy hőközponthoz több létesítmény tartozik és a belső fűtési rendszer nem alkalmas arra, hogy az egyes üzlethelyiségek különállóan fűthetőek, szabályozhatóak legyenek, abban az esetben a MIHŐ Kft. a társasházként működő üzletek közös döntése alapján tudja a szolgáltatást biztosítani, mint például fűtés indítás, hőfok csökkentés, szabályozási módosítás, stb – hívta fel a figyelmet a kommunikációs főmunkatárs.

A következő hetekben, hónapokban a téli időjárásnak megfelelően jelentős lehűlésre kell számítani. Azon egyéb felhasználóknál, akik mostanáig nem igényelték a fűtés beindítását vagy az ünnepek idejére nem kívánják igénybe venni a távhőszolgáltatást javasoljuk az un. temperáló/fagymentesítő fűtést. Erre azért van szükség, mert csak így kerülhető el a fagyás veszélye az épület legkedvezőtlenebb fűtöttségű helyiségében is. Amikor télen a víz megfagy szétfeszíti a csöveket, olvadáskor pedig a réseken keresztül a víz utat tör magának és eláraszthatja az épületet. Nem minden vezetéket fenyeget egyformán a fagyás veszélye bizonyos vezetékek esetében nagyobb a kockázat attól függően, hogy az épületben hol helyezkednek el az épület szélső, északi helyiségei jobban ki vannak téve a fagynak. A külső hőmérséklet változása miatt 0°C alatti környezeti hőmérséklet esetén szükséges az épület belső hőmérsékletének gyakori ellenőrzése. Amennyiben a hőmérsékletet a felhasználó vagy az általa megbízott épületüzemeltető alacsonynak találja, akkor a fűtési megbízott visszajelzése alapján a MIHŐ Kft. korrigálja a fűtési beállításokat.

Amennyiben a temperáló/fagymentesítő fűtés szolgáltatást nem a távhőszolgáltatótól kívánja igénybe venni kérjük gondoskodjon alternatív fűtési eszköz (fűtő klíma, olajradiátor stb.) használatáról.

Amennyiben mégis mellőzik a távfűtést és a fagyveszélyt víztelenítéssel próbálják elkerülni, kérjük erről társaságunkat feltétlenül szíveskedjenek értesíteni!

Elfagyás esetén nem csak saját maguknak, hanem más szomszédos felhasználóknak és a távhőszolgáltatónak is kárt okozhatnak. Mivel az épületen belüli fűtési rendszer a felhasználók tulajdonát képezi, ezért annak üzembiztos állapotban történő tartása – hasonlóan a gáz és áramszolgáltatáshoz - a felhasználók feladata és kötelezettsége. A fagy elleni védelemről a felhasználóknak kell gondoskodniuk, ellenkező esetben a károkozás költségeit meg kell téríteniük, ezért érdemes körültekintően eljárni és megelőzni a kellemetlenségeket.

A tulajdonosok közössége a felhasználói berendezéseket (az épületek belső fűtési és használati melegvízellátó rendszerét) köteles folyamatosan megfelelő és biztonságos működésre alkalmas műszaki állapotban tartani!