Élet a városban
Sport
Sport 2018. december 16.
Magyar Kupa ezüstérmes a Pannergy-MVLC!

A BENU Férfi Magyar Kupa  december 16-i döntőjében a világ egyik legjobb klubcsapata, az FTC  10-4-re legyőzte a Pannergy-MVLC Miskolcot, mely ezüstérmével újabb fejezetett írt a sportág miskolci történetében.

„Ha humorosan akarom megközelíteni: egy vidéki csapat érkezett a fővárosba három fővárosi ellen, az az egy nem indult a nemzetközi kupában a négy közül, avagy Kukorica Jánosként érkeztünk, és az első feladatot meg tudtuk oldani, így most már János Vitézek vagyunk! Most a világ legjobb csapata ellen játszunk, ha valami nagy meglepetés, dráma történik, János Királyok is lehetünk…”  dr.Sike József, a Magyar Kupa-döntőbe jutással sporttörténelmet író Miskolc vezetőedzője vezette fel így a finálét, amelynek hiába volt egyértelmű favoritja az FTC, szakvezetője, Varga Zsolt igyekezett óva inteni játékosait a túlzott megnyugvásról, mint aztán fogalmazott: „A Miskolc beletartozik Magyarország öt legjobb csapata közé, nagyon komoly ellenfél, eszerint készültünk ellenük!” 

Nos, mindez az első negyedben be is igazolódott: Varga Dénes két tőle szokás szerint zseniális góljára Alex Bowen pazar átlövéssel és Bedő Krisztián nem különb centermunkával válaszolt, avagy tartotta a lépést riválisával a Miskolc. De miután egy újabb 6-5-ös lefordulást fejezett be góllal a Fradi (Kállay Márk passzolt a nem hibázó Aaron Youngernek), illetve Vámos Márton blokkolt emberelőnyös lepattanóját Nikola Jaksics tette be, továbbá két emberhátrányt is kivédekeztek a kapuból ezúttal Gárdonyi András irányította zöld-fehérek, így 4-2-vel nyitottak. 

A második negyedre feljavult a miskolciak védekezése, többször is blokk jelezte az elszántságot, az összhangot, illetve Csoma Kristóf is védett nagyokat. Igen ám, de a héten Málta ellen a válogatottban bemutatkozó kapus Varga Dénes ellen tehetetlen volt. Olimpiai- és világbajnokunk ihletett formában pólózik újra az elmúlt időben, így ezen voltaképpen nem is lehet csodálkozni… „Dumi” egy mezőnykiállítás után gyorsan lőtte el pontosan a fórt, majd távolról helyezte a labdát a jobb alsóba. Készültek Varga Dénesre, de hiába. Aki védekezésben is megtette a magáét, igazolva, a világklasszis hátul is világklasszis. Ognjen Sztojanovics a Szasa Misics által kiharcolt fórt belőtte, amúgy Gárdonyi remekül állt a kapuban a lábán, így volt a nagyszünetben 6-3 a táblán. 

Fordulás után minden maradt a „régiben”. A Fradi nem sziporkázott, de kiváló védekezésével így is magabiztosan haladt céljai megvalósítása felé, Csoma kivédte Vámos lövéseit, a Miskolc kihagyta fórjait, majd miután Varga Zsolt időkéréssel próbálta felrázni csapatát, Varga Dénes – ki más? – villant egyet szabaddobásból. Ugyan erre Bowen válaszolt, de miután Younger átellenben szintén eredményes volt fórból, 8-4 volt a záró etap előtt. Amelyben Vámos a lécre vágott egy büntetőt, Gárdonyi hátrányban védett nagyot, Sedlmayer Tamás a hosszúba lőtt egy fórt, majd akcióból ismételt. A Miskolc beletörődött a sorsába, 10-4 lett a vége, 1996, tehát 22 év után nyert így újra Magyar Kupát az amúgy 18. diadalát ünneplő Ferencváros!

BENU Férfi Magyar Kupa, döntő 
FTC-Telekom–PannErgy-Miskolci VLC 10-4 (4-2, 2-1, 2-1, 2-0) 
Komjádi-uszoda,
 vezette: Kun, Csanádi 
FTC: Gárdonyi – Sedlmayer 2, Vámos, Mezei, Jaksics 1, Varga D. 5, S. Mitrovics. Csere: Kállay, Pohl, Német, Younger 2, Jansik Sz., Gór-Nagy. Vezetőedző: Varga Zsolt 
MISKOLC: Csoma – Banicsevics, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz, Sztojanovics 1, Szőke. Csere: Vad, Hornyák, Nagy Á., Bowen 2, Misics, Milicsics. Vezetőedző: Sike József 

„Ez a diadal a csapatjáték diadala, annak a munkának, amit mindenki beletesz. Ez a legfontosabb eleme a játékunknak. Persze vannak mindig meghatározó játékosaink, de nem egy személyre épül a csapat. Az persze tény és való, hogy Dumi az utóbbi időben nagyon jól játszik. Úgy éreztem, sokat kivett mindét csapatból az elődöntő, ennek tudható be a lassabb ritmus, a sok hiba, mi is nehezen találtuk a koncentrációt. De a lényeg, hogy nyertünk, így megszereztük a Magyar Kupa-serleget” – értékelt Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. 

„A mérkőzés előtt azt mondtam, hogy a világ egyik legjobb csapata a Ferencváros, míg minket Szabó Zoltán, az M4 Sport szakkomentátora illetett azzal, hogy mi is a világ egyik legjobb csapata vagyunk, akik nem indultak nemzetközi kupában. Ez a találkozó bebizonyította, hogy ennyi a különbség a világ egyik legjobb csapata, és a világ másik legjobb csapata között, aki nem vesz részt nemzetközi küzdelemben. Varga Dénest szeretném kiemelni, az ő klasszisát nem bírtuk el, szenzációs formában van, aminek nagyon örülhet a magyar vízilabda, mert szerintem egy ilyen Dumival előbb-utóbb visszakerülünk oda, ahol lennünk kell - összegzett dr. Sike József, a miskolciak szavezetője. 

(www.waterpolo.hu)