Élet a városban
Sport
Sport 2021. február 27.
Magyar Kupa-döntőben az Aluinvent DVTK

A Killik László Női K&H Magyar-kupa elődöntőjében az Aluinvent DVTK  február 26-án, pénteken, a PEAC együttesével találkozott Budapesten. A nem túl magas színvonalú mérkőzésen a piros-fehérek végig kontrollálták a játékot, és megérdemelten győztek 50-45-re, így öt esztendő elteltével újra bejutottak a kupadöntőbe.

Hayes bátor betöréséből a Diósgyőr szerezte meg a vezetést, kisvártatva Wentzel válaszolt egy hárompontossal. Innetől kezdve a PEAC a negyed közepéig őrizte a minimális előnyét, de ez a vezetés is elolvadt, mert Keyona már az első percekben elérte az üzemi hőfokot, és bőszen termelni kezdte a pontokat (8-8). Sok elrontott dobás jellemezte a találkozót, mindent elmond erről az az adat, hogy a pécsiek dobáshatékonysága a 30%-ot sem érte el, de a DVTK ezen mutatója sem érte el a 40%-ot. A fehér mezes baranyaiak találtak magukra hamarabb, és néhány ponttal elhúztak ellenfelüktől. A DVTK vészes gólcsöndjét Hayes törte meg (13-10). A negyed hajrájára aztán összekapta magát a Földi-alakulat. Előbb Mokango remek kiosztásából Kányási Veronika egyenlített ki egy hármassal, majd Medgyessy asszisztját az afrikai légiós váltotta gólra, így a DVTK nyerte az első felvonást (13-15).

Egészen elképesztő módon a második negyed első három percében a csapatok képtelenek voltak a gyűrűbe találni. A 24. percben Medgyessy értékesített két büntetőt végre, a másik oldalon Strautmane válaszolt egy triplával (16-17). Egy 2+1-es akcióval Megyó növelte a vendégek előnyét, akiknek a védekezése pedig remekül működött, csak a támadások befejezésével gyűlt meg a bajuk. Az ex-diósgyőri Szűcs Réka csak az egyik büntetőjét dobta be, ellenben Mokango sarokból elengedett dobása, valamint Medgyessy hármasa is a helyére került, így kialakult az addigi legnagyobb különbség a csapatok között (17-25). Jó másfél perc volt még hátra az első félidőből, de a színvonal továbbra sem verdeste az eget, mindössze egy Sarok-büntetőt jegyezhettünk fel (18-25).

Jól kezdődött a második félidő, két elhibázott pécsi dobás között Kányási volt eredményes egy szép egyéni akcióból, majd Mokango büntetőjével közte tíz lett. A folytatásban magára talált Csirke Ferenc csapata, hiszen Andusić rázta meg magát, aki két duplával tartotta a lelket az övéiben, majd Wentzel is betalált. Szerencsére ez a periódus nem tartott sokáig, a borsodi alakulat rendezte védekezését és a hat pécsi pontra hat diósgyőri érkezett válaszként (24-34). Sőt, nyolc, mert nemsokára Hayes labdája is beszédült a gyűrűbe, így először nőtt tíz pont fölé a különbség. A negyed hajrájában feljavult a PEAC, és Strautmane vezérletével jelentősen faragni tudott a hátrányán. A játékrész végét jelző dudaszó megszólalása előtti pillanatban Hayes szórt egy laza középtávolit, így ez a negyed egál lett (31-38).

A záró etap első perceiben Strautmane és Sánta hármasa jelezte, hogy a PEAC nem mondott le a döntőbe jutásról, még jó, hogy e két dobás között Hayes is betalált (37-40). Továbbra is egymást múlták alul a csapatok, rengeteg eladott labda és rossz dobás tarkította a játékot, Földi Attila unta meg ezt hamarabb és kért időt. A fiatal mester szavai leginkább Keyonára voltak jó hatással, aki két gyors duplával simította ki a diósgyőri ráncokat. PEAC-timeout után folytatódott a játék, öt perc volt hátra a találkozóból. Andusić, aztán Hayes volt eredményes, majd Szűcs Réka hárompontosával újfent négy pontra zárkóztak a fehér mezesek (42-46). Kettő és fél perc maradt az elődöntőből, és néhány másodperccel később Szűcs gyorsan szórt egy újabb triplát, ami egészen kiélezett hajrát sejtetett. Egy labdaszerzést követően a DVTK támadott, Mokango vállalta magára az akció befejezését, és a kongói center nem is hibázott (45-48). A Pécs akciózott, de Wentzel Nóra lekönyökölte Aho Ninát, és a játékvezetők hosszas videózást követően sportszerűtlen faultot fújtak a pécsiek 19-esére. Kányási a két büntetőt elhibázta ugyan, de a labda a piros-fehéreknél maradt. Újabb fault ütöttek a pécsiek, Mokango nem hibázott a büntetővonalról, ami azt jelentette, hogy öt év után az Aluinvent DVTK újra bejutott a Magyar Kupa döntőjébe (45-50).

Killik László Női K&H Magyar-kupa elődöntő

PEAC-Pécs - Aluinvent DVTK 45-50 (13-15, 5-10, 13-13, 14-12)

Budapest, Gabányi László Sportcsarnok, zárt kapuk mögött. Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Ádám József, Csabai-Kaskötő Brigitta.
PEAC: Szücs R. 9/6, Wentzel 7/3, Strautmane 11/9, Andusić 8, Kiss V. 3. Csere: Sarok 1, Kaposi 3, Sánta 3. Edző: Csirke Ferenc. 
DVTK: Medgyessy 8/3, Aho 2, Pusztai 2, Hayes 22, Mokango 11. Csere: Kiss A., Kányási 5/3, Tóth F. Vezetőedző: Földi Attila.

Földi Attila: - A célunkat teljesítettük, ezért nagyon boldog vagyok. Szerdán egy színvonalasabb mérkőzést játszottunk. Akkor egy esélyesebb ellenfél ellen motiváltabbak voltunk és felszabadultan teljesítettünk. Ma mi voltunk az esélyesek, és ez göcsössebbé tett minket. A stresszhelyzet miatt sok rossz döntést hoztunk, de a szívünk a helyén volt, és végül örömet tudtunk szerezni a diósgyőri szurkolóknak.

A Sopron elleni kupadöntő február 28-án vasárnap 19:30-kor kezdődik Budapesten.

(Forrás: www.dvtk.eu)