Energiaválság 2022. november 30.
Közvilágítás: hosszútávú megoldásban gondolkodik Miskolc

A közvilágítás volt az egyik kiemelt téma a szerdai Városvédelmi Egyeztető Testület ülésen

Miskolcon mintegy 19.000 lámpa biztosítja a biztonságot nyújtó fényeket. A drasztikus energia-áremelkedések miatt az erre fordított összeg is nagyságrendekkel megnőtt. Idén mintegy 450 millió forintba kerül a szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi adatok alapján ez jövőre több mint 2 milliárd forintnyi kiadást jelentene.

Néhány hete a központi kormányzat olyan döntést hozott, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a közvilágítás rendjéről. A végső döntést a közgyűlésnek kell majd meghoznia.

Az egyeztető fórumon több verzió is szóba került. Azt teljes mértékben elvetették a szakemberek, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város, ez ugyanis kivitelezhetetlen, komoly biztonsági kockázatot is jelentene, és a közlekedés rendjéről szóló jogszabályokkal is ellentétes. A gyalogos átkelőhelyek közelében ugyanis kötelező a közvilágítás biztosítása.

Az egyik megoldás az lehet, hogy a főbb közlekedési útvonalak kivételével, egyes városrészekben minden második köztéri világítótestet kikapcsolnak. Az ország több pontján is hasonló megoldások születtek.

Miskolc vezetése felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, hogy információkat szerezzen ennek technikai és pénzügyi részleteiről.

A testület úgy döntött árajánlatokat kér a hosszabb távú megoldás érdekében, ami egy komplett városi LED-csere programot jelentene, vagyis minden  köztéri világítótestet érintene.  

A Városvédelmi Egyeztető Testület, amit Veres Pál, Miskolc polgármesterének kezdeményezésére hoztak létre, minden szerdán ülésezik, és ha kell, döntéseket hoz, hogy biztosítsa a város működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.