Energiaválság 2022. december 14.
Közvilágítás, áramszámlák, LED-csere

Ezek voltak a legfontosabb témák a Városvédelmi Egyeztető Testület szerdai ülésén.

Az ingyenes LED-csere osztás lassan végéhez közeledik - hangzott el a megbeszélésen. A következő napokban és a jövő héten azok vehetik át az energiatakarékos fényforrásokat, akik a belvárosban laknak, és éltek a Gondoskodó Miskolc program egyik fontos elemével, amellyel egy család éves szinten akár 50 ezer forintot is megspórolhat az áramszámlán.

Akik valamilyen okból nem tudják a kijelölt helyszíneken átvenni a lámpákat, azoknak január elején lesz lehetőségük az önkormányzat ügyfélszolgálatán ezt megtenni. Ennek pontos időpontjáról is kapnak majd értesítést a regisztráltak.

A város közvilágításának esetleges korlátozása is szóba került, ám ebben az ügyben addig nem születik döntés, amíg be nem érkeznek a műszaki megvalósítás érdekében bekért ajánlatok. A városban mintegy 19 ezer köztéri lámpa működik, a köz- és közlekedésbiztonság maximális figyelembe vétele mellett, az összes fényforrás legfeljebb egyharmadát érintheti a részleges korlátozás majdani bevezetése.

Nemcsak a lakosság találkozik több hónapot felölelő áramszámlákkal, az önkormányzat és az általa működtetett cégek, intézmények is ezzel szembesültek. 

Ugyanakkor néhány esetben nem volt teljesen egyértelmű milyen tarifák, milyen időtartamra vonatkoznak, ezért az önkormányzat szakemberei egyeztetést kezdeményeztek a szolgáltatóval, hogy a kifizetések megkezdése előtt, a következő hetekben tisztázzák a számlák tartalmának pontos részleteit. 

A Városvédelmi Egyeztető Testület, amit Veres Pál, Miskolc polgármesterének kezdeményezésére hoztak létre, minden szerdán ülésezik, és ha kell, döntéseket hoz, hogy biztosítsa a város működését a brutálisan megemelkedett energiaárak ellenére is.