Élet a városban
Sport
Sport 2019. március 19.
Huszonharmadszor úsznak a Víz világnapja tiszteletére

A Víz világnapja alkamából március 23-24-én már huszonharmadik alkalommal rendeznek nemzetközi úszóversenyt Miskolcon. Az erőpróbán Erdélyből, Szlovákiából és Magyarország szinte minden tájáról érkeznek sportolók. A két nap során mintegy 450 tagú mezőny verbuválódik össze az eseménynek otthont adó Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Kezdés szombaton 9.00, vasárnap 9.30 órakor.

Sallai Ferenc (jobbról), dr. Fázold Ádám, Deák Bárdos Mihály, Hölcz Péter, Szabó László és Kiss Attila a sajtótájékoztatón. (Fotó: Juhász Ákos)

 

A nemzetközi erőpróbát idén is a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség és a Miskolci Sportiskola rendezi meg. 

Az esemény részleteit ismertető március19-i sajtótájékoztatón Deák Bárdos Mihály, a Miskolci Sportiskola szakmai vezetője egyebek mellett elmondta, hogy a rendezvény egyrészt sportszakmailag fontos, másrészt kiváló lehetőség arra, hogy a Víz világnapjára is felhívja a figyelmet. A versenyt 1997-től rendezik meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata a sportot stratégiai ágazatként kezeli. Ehhez tartozó fontos részlet, hogy nincs még egy olyan magyar város, ahol négy általános iskolai évfolyam számára biztosítanak térítésmentes úszásoktatást. A Víz világnapjához sehol máshol nem kapcsolódik úszóverseny, csak Miskolcon.

- Már két héttel ezelőtt le kellett zárnunk a jelentkezéseket, olyan nagy volt az érdeklődés a verseny iránt - hangsúlyozta Hölcz Péter, a Miskolci Sportiskola versenyigazgatója, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkára. - Az érdeklődés egyik fő oka a verseny időpontja, hiszen az egy felkészülési ciklus végére esik, így nálunk a felmérésre és az országos bajnokságok részvételéhez szükséges szintidők teljesítésére is kiváló lehetőség kínálkozik. A 2011-es születésű gyerekektől a felnőttekig minden korosztálynak versenyzési lehetőséget kínálunk.  Szinte a teljes bajnoki program renelkezésükre áll majd a sportolóknak, így a 800 és 1500 méteres gyorsot is megrendezzük, melyre szintén nagy igény van. Négyszázötven versenyző áll rajtkőre a két nap során. A Miskolci Sportiskolát hetvennél több fiatal képviseli. 34 versenyszámban, 2500 rajtot produkálva, 34 hazai klub sportolói mérik össze tudását, de érkeznek résztvevők Kassáról és Nagyváradról is. Több mint kétezer-ötszáz rajt lesz. A két nap alatt  108 eredményhirdetést tartunk majd.

Kiss Attila, a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség elnöke elmondta, biztos benne, hogy a hagyományokhoz híven ismét színvonalas versenyen vehetnek részt a sportolók. Elmondása szerint ez egy érett verseny, ami mindig biztonságot jelent, hiszen a szervezés jó kezekben van.

- Az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben március 22-ét azért nyilvánította a víz világnapjává, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz védelmének fontosságára és annak hatzárokon átnyúló nemzetközi jellegére - emelte ki dr. Fázold Ádám, a Magyar Hidrológiai Társaság tiszteleti tagja, a verseny örökös főszervezője. – Az elért eredményekkel viszont még nem lehetünk teljesen elégedettek. Ezeket tovább kell fejlesztenünk, továbbra is foglalkozni kell a víz meghatározó szerepével.  Mint minden évben, idén is van egy mottónk. A "Vizet mindenkinek!" összefoglaló és egyben kifejező is, amit a minden téren, így versenyeinken és a gtársadalom hétköznapjaiban is szem előtt kell tartanunk. 

- Napjainkra már mindenki számára evidencia, hogy a természetvédelem - beleértve a víz védelmét  - területén  akkor lehet átülő eredményt elérni, ha már gyermekkorban elkezdjük és a felnőtt korban folytatjuk a víz szerettetére való nevelést, a közgondolkodás gyökeres megváltoztatását, és folyamatos  szintentartását. - mondta Sallai Ferenc főszervező, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezet alelnöke. – 1997-ben az első versenynek a Diósgyőri uszoda adott otthont. Két évvel később már Szlovákiából, Romániából, Ukrajnából is meghívtunk versenyzőket demonstrálandó, hogy a víz nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. 2010-ben megépült a Kemény Dénes Városi Sportuszoda, 2013-tól kétnapossá és országos jellegűvé bővült a rendezvény. Meggygőződésem, hogy ezek a mérföldkövek kiválóan segítették fenti törekvéseinket is, hiszen óvodásoktól a felnőttekig sok ezer emberhez "jutottunk el".

Szabó László, a Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője elmondta, ezen a hétvégén a lakosság számára nem lesz nyitva az uszoda.