Közérdekű 2023. május 23.
Görömböly-Tapolca útépítés: a város szakmai javaslatot tett a forgalomcsökkentésre

Két sáv helyett egy, szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, nyitott kerékpársáv az út két oldalán, 3,5 tonnás forgalomkorlátozás, teherforgalom letiltása – ezek a szakmai javaslatok, módosítások születtek a Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő útépítés kapcsán benyújtott lakossági petícióban megfogalmazott igényekre.

Mint ismeretes, a pályázatot Miskolc MJV Önkormányzata 2017. augusztus 31-én nyújtotta be. Az engedélyező hatóság nem írta elő hatástanulmány készítését, így azt az előző városvezetés – akik megterveztették és elfogadták a projekt terveit - nem készíttettek.

Mivel ez egy, a korábbi ciklusból megörökölt városi projekt, így az előkészítők, azaz a korábbi városvezetés feladata lett volna az is, hogy a lakosság véleményét kikérje a beruházás terveiről. Ez akkor valamilyen okból elmaradt, így a már megvalósulási szakaszba került beruházásnál kell ezt a jelenlegi városvezetésnek pótolnia. Azért is vált ez szükségessé, mert az épülendő út közvetlen környezetében élők – görömbölyiek és tapolcaiak –, félve a forgalomnövekedéstől a közelmúltban petíciót adtak át Veres Pálnak, Miskolc MJV polgármesterének. A petícióban azt kérték, a város vizsgálja meg, hogy a megépülő új útszakaszon milyen lehetőség lehet a forgalomcsökkentésre.

Szunyogh László, Miskolc MJV főépítésze és munkatársai szakmai helyzetelemzést és forgalomszámlálást végeztek, amelynek alapján készítettek egy javaslatot, amelyet kedden – a polgármester jelenlétében – ismerhettek meg a petíciót benyújtók képviselői.

A keddi egyeztetésen a főépítész hangsúlyozta: a Görömbölyt és Miskolctapolcát összekötő út megépítésének nem elsődleges célja a gépjárműforgalom biztosítása, és a módosításban javasolt sávosztás is ezt igyekszik akadályozni. Az út egy sávra szűkítése, a nyitott kerékpárutak kijelölése, a szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, a teherforgalom korlátozása a főépítész szerint mind az átmenő forgalom korlátozását segítik elő.

Hangsúlyozandó, hogy a város által elkészített módosításoknál többet nem engednek meg a pályázati feltételek.

Az útszakasz megépítésének előnyeit is ismertette a városvezetés, kiemelve, hogy helyreállna a két városrész történelmi kapcsolata, a kerékpáros összeköttetés is megoldott lenne és Görömböly a turizmusba is jobban bekapcsolódhatna, hiszen Miskolctapolca, a miskolctapolcai turisztikai szolgáltatások is gyorsabban, könnyebben elérhetőbbé válnának, Természetesen ez fordítva is igaz, hiszen Miskolctapolcáról a görömbölyi turisztikai attrakciók, például a pincesor is gyorsabban megközelíthető lehetne.

A szakma az útépítést támogatja, hiszen az mindkét városrészben élőknek sokkal inkább előnyt jelent – fogalmazott a főépítész. - Fontos hangsúlyozni, görömbölyi és tapolcai lakosok közül támogatói is vannak a projektnek.

A városházi megbeszélésen a városvezetés és a petíció átadói abban egyeztek meg, hogy a város biztosítja számukra a Görömbölyi Művelődési Házat, ahol pénteken ismertethetik a petíciót aláírókkal és más érdeklődőkkel a város módosításait, a forgalomcsökkentésre tett javaslatait.

A város és a petíciót átadók közötti tárgyalások ezt követően, a fórumon elhangzottak alapján folytatódnak.

(A Főépítész által készített módosító javaslat a mellékletben található.)

Csatolmányok