Hirdetmény 2018. december 19.
Füstköd-riadó: tájékoztatási fokozat elrendelése

A Miskolcon lévő automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért az önkormányzat elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát. A tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés – annak ellenére, hogy a helyi jogszabályok november hónapban ezt lehetővé teszik.

A tilalom betartatását  a Miskolci Önkormányzati rendészet fokozottan ellenőrzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség javulása nem várható, ezért mindenkit arra kérünk, hogy vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében. A levegő minőségét javíthatjuk, ha:

  • közösségi közlekedéssel utazunk, és otthon hagyjuk a személyautóinkat, (főleg a dízelüzeműeket);
  • mérsékelni kell a szilárd – szén, fa – és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják. 
  • ha fával fűtenek, minden esetben csak száraz fát használjanak;
  • ne égessenek hulladékot, műanyagokat;
  • kerüljék a porképződéssel járó tevékenységeket;

A szálló por egészségügyi hatásai

A szálló por részecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. 

Szabadban tartózkodás, szellőztetés

A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.
A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.levegominoseg.hu honlapon tájékozódhatnak.


Együttműködésüket köszönjük!

Csatolmányok