Koronavírus 2020. május 10.
Fokozatosan bővül a járóbeteg-ellátás a Megyei Kórházban

Folyamatosan dolgoznak a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban az ellátási keretek bővítésén – adta közre honlapján az intézmény. A kórházban a 20. naptári hét során nyitják meg azokat a járóbeteg rendeléseket, ahol a koronavírus fertőzés átvitelének kockázata alacsony. Várhatóan a 21. naptári héten nyílnak meg a vírusfertőzés-átvitel szempontjából magas kockázatú rendelések. Az egynapos sebészeti ellátások és az endoszkópos kapacitások bővítésére pedig várhatóan a 23. naptári héttől kezdődően kerül majd sor. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a bővített feladatok ellátásához szükséges feltételek kidolgozásán jelenleg is dolgoznak, azonban a koronavírus járvány előtti időszak működési rendjéhez, az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését megelőző szintre csak fokozatosan térhet vissza az egészségügyi ellátás. 

Bár az intézkedések következtében az ellátható és ellátandó betegszám a jelenlegihez képest jelentősen növekszik majd, a teljes kapacitással működő struktúra visszaállítása hosszabb folyamat.

A rendelések igénybe vételéhez egyedi óvintézkedésekre van szükség, melyek kezdetben szokatlanok lehetnek, és az ellátás folyamatát némileg lassítják. A kórház célja az, hogy a kapacitások növelésével párhuzamosan a fertőzés átvitelének kockázata ne növekedjen az egészségügyi ellátás során és mind a páciensek, mind a dolgozók esetében a legnagyobb körültekintéssel, gondossággal járjanak el. 

Továbbra is arra kérik a betegeket, hogy az elkövetkezendő néhány napban kizárólag sürgős esetben keressék a járóbeteg-rendeléseket a háziorvossal történő előzetes konzultáció után.

A járóbeteg rendelések új rendjéről, a beutalási rendről, a kibővített telefonos elérhetőségekről 2 munkanapon belül közleményt adnak ki, melyet követően megindulhat a bővített kapacitású járóbeteg-ellátás.