Élet a városban
Sport
Sport 2019. augusztus 13.
Építsd újra önmagad!

Fittebbé, energikusabbá válnak

Verejtékben úszó, mégis jókedvű arcok fogadják a miskolci egyetem sportcsarnokában a látogatókat. Tóth György edző irányításával találkoznak rendszeresen, hogy közösen mozogjanak, mintegy újraépítve ezzel egészségüket. Egy-egy tréning alkalmával a kyokushin karate és DORS edzésformák keverednek. Miskolci Egyetem – építve saját hagyományaira – készséggel adott helyet az edzéseknek, sőt, a projekthez kapcsolódó egyik nagyszabású sportnapot is az egyetemi csarnokban rendezhették meg.

Három megye harminc településén, hatezer résztvevő bevonásával zajlik az a program, melyet a HIKO HONKYOKUSHIN ALAPÍTVÁNY indított útjára. A különböző mozgásformák megismertetésének köszönhetően a résztvevők nem csak fittebbek és energikusabbak lesznek, de megelőzhető különböző krónikus betegségek kialakulása, mentálisan stabilabbá válnak, hosszútávon pedig a munkaerőpiacon is sikeresebbek lesznek.

Az edzéseket irányító Tóth Zsoltot arról kérdeztük, vajon miként fogadták a helyiek ezt a lehetőséget:

- Szerencsés helyzetben vagyok,  hiszen nagyon sok az egyetemista hallgató,  akiket lehet terhelni és igénylik is. Minél keményebb edzéseket tartottam, annál többen jöttek. Úgy állítottam össze a foglalkozásokat, hogy az edzés elején karatéval kezdünk, ütés, rúgás alapgyakorlatokkal melegítünk be, a tréning második fele pedig a DORS funkcionális edzés. Így a karate alapjait is megismerték, ami külön célom volt, hiszen én is már több mint harminc éve ezt csinálom.

Mivel már hosszú hónapok óta zajlanak a foglalkozások, azok, akik az edzések „kemény magját” alkotják, egyre inkább érzik, milyen pozitív hatással van életükre a rendszeres mozgás. Az edzéseken valóban mindenki 100 százalékosan odateszi magát. Akik rendszeresen járnak, jobban érzik magukat a bőrükben, hiszen a napi stressz levezetésére, feszültségoldásra is tökéletes ez a mozgás.

- Eredetileg aerobikra jártam, s az edzés után jött mindig a karate. Megtetszett, részt vettem rajta, elkezdtem járni és fejődtem. Eleinte azt gondoltam, a karate csak egy kis ütés, vágást jelent. De nem, hatalmas odafigyelést, koncentrációt igényel. Ezeknek az edzéseknek a munkaképesség megőrzése, fejlesztése, betegség megelőzés a céljuk. Ilyen szempontból mit ad az egyetemista generációnak ez a program? Szinte mindent. Alázatot, állóképességet, a problémákkal szembeni ellenállást – mondta el Pomaházi Anna.

„A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén - Építsd újra önmagad” elnevezésű program keretében megvalósuló ingyenes edzéseken túl a sporteszközöket, felszerelést, táplálékkiegészítőket is az alapítvány finanszírozza, emellett sportfesztiválokon és edzőtáborokon történő ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítja. A kezdeményezést az önkormányzat is támogatta.

A szabadidős sportok, különböző mozgásformák közül a szintén a pályázat keretében felkészített edzők az alapítvány profiljához legjobban illeszkedő sportágakat illetve edzésmódszereket alkalmazzák, mint a kyokushin karate, a Nippon Zengo torna és DORS funkcionális edzés. Mindezeknek köszönhetően a résztvevők fittebbek, energikusabbak lesznek a program végére, ami hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, egészséges fizikumuknak és szellemüknek köszönhetően akár a munka világába való visszatéréshez is.

Videók