Közérdekű 2023. február 09.
Bio művelés a Városgazda szántóin, jövőre akár hivatalosan is öko termékekkel

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. 2010-ben tette művelésre alkalmassá a Sajószentpéter melletti, 68 hektár felületű szántóterületét, ami Miskolc Megyei Jogú Város tulajdonában van. A társaság az említett területen 2021 decemberében kezdte meg az átállást az ökológiai gazdálkodásra, ebből az is következik, hogy a területen termelt élelmiszer bio, másnéven öko minősítést kaphat. A minősítés feltétele, hogy a területen két egymást követő évben ilyen jellegű földhasználat történjen. Ennek a folyamatnak jár most a félidejében a Városgazda. Az ökológiai gazdálkodásra való átállás a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzésével történik.

Az ökológiai gazdálkodás egy környezetkímélőbb, az emberi egészséget szem előtt tartó termelési forma, amely során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesítik előnyben. A területen nem használnak műtrágyát, sem gyomirtószereket, az alkalmazott növényvédőszerek természetes eredetűek, a felhasznált vetőmag csávázatlan. Ennek köszönhetően egészségesebb, természet- és környezetbarátabb, fenntarthatóbb élelmiszertermelés válik lehetővé.

A területen jelenleg is őszi búza van elvetve, az aratást követően pedig olyan zöldtrágya növényt fognak vetni, amely a talaj tápanyagutánpótlását segíti, ilyen növény például az édeskömény.