Élet a városban
Sport
Sport 2022. március 09.
A kétszeres olimpikon Géra Imrét köszöntötték 75. születésnapján

Az országúti kerékpársport hazai és nemzetközi történetében Géra Imre neve ma is fogalomnak számít. Imre a Miskolci VSC színeiben olimpikon volt Mexikóban, majd 4 évvel később, 1972-ben, Münchenben a hatodik helyezett csapatot erősítette. Az egykori kiválóságot március 7-én, hétfőn délután, 75. születésnapja alkalmából, sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen köszöntötték a miskolci polgármesteri hivatal Dísztermében.

 

Az idén 50 esztendős müncheni siker részeseit, Géra Imrét, valamint az ünneplésére a borsodi megyeszékhelyre érkezett Debreczeni Tibort, Peterman Józsefet és a csapat tartalék tagját, Nagy Gábort a hivatalos programot megelőzően irodájában fogadta Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. A ma is szoros barátságot ápoló olimpikonok egy 1972-es, dedikált csapatfotóval kedveskedtek vendéglátójuknak.

A polgármesteri hivatal Dísztermében megtartott eseményen elsőként Illyés Miklós, a Miskolci VSC ügyvezető elnöke, a 2000-es Sydney-i ötkarikás játékok judo olimpikonja köszöntötte a jelenlevőket. A sportvezető a klub három korábbi kerékpárosával, a magyar bajnok Csathó Péterrel, a háromszoros magyar bajnok, ifjúsági vb 7. helyezett Hubay Györggyel, az MVSC tiszteletbeli elnökével és Szűcs Istvánnal közösen kezdeményezte az ünneplést, melynek megvalósítását első szóra felkarolta Veres Pál, a miskolci önkormányzat vezetője is.

A polgármesteri köszöntőből egyebek között megtudhattuk, hogy Géra Imre 1962-ben a DVTK-ban kezdte pályafutását, majd az ottani szakosztály megszűnését követően,1966-ban csatlakozott a Miskolci VSC-hez, melynek sportolójaként maradandót alkotott világbajnokságokon, a Békeversenyen, sok-sok további nemzetközi körversenyen is és dobogós volt a Vasutas Európa-bajnokságon. A rendkívül szerény, kivételes képességgel és tehetséggel megáldott sportembert sokszor próbálták elcsábítani a borsodi megyeszékhelyről, sikertelenül. Nemet mondott a kecsegtető mexikói, lengyel és olasz honosításnak, továbbá visszautasította a legnagyobb fővárosi klubok csábítását is, mindvégig miskolci színekben versenyzett. 1951-től a mai napig, azaz több, mint 70 éve (!!) Miskolcon él. Klubhűségből és Miskolc iránti lojalitásból jelesre vizsgázott, életútjával példát mutatott az őt követő generációk számára.

A kiváló sportolót a következőkben méltatta még Virág Lajos, a Sportegyesületek Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója, Vizer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) főtitkára és Törzsök Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagja, az MKSZ elnökségi tagja.

Az olimpiai szereplések kapcsán megtudhattuk a megszólalóktól, hogy Géra Imre, 1968-ban, Mexikóban a mezőnyversenyben elért 21. helyével a legjobb magyarnak bizonyult. 1972-ben, Münchenben a 102,8 km-es csapatversenyt a Szovjetunió nyerte meg 2:11:17,8 órával. Magyarország 2:14:18,8 óra alatt teljesítette a távot, mely a hetedik legjobb időt jelentette. A harmadik helyen végzett dán csapatot dopping-vétség miatt kizárták, a mieink így érdemelték ki a 6. helyet, mely azóta is a legjobb magyar országúti eredmény az ötkarikás játékokon. A müncheni csapatból Takács András 2015. májusától sajnos már nincs közöttünk. A Debreczeni-Géra-Peterman-Takács négyes egyébként a 70-es évek elején világbajnoki 7. és 9. helyet is kiharcolt, ami szintén nagyon figyelemre méltó teljesítmény.

A beszédek után Géra Imre köszönte meg, hogy ilyen sokan gondoltak rá és tisztelték meg őt az előző napon, március 6-án betöltött 75. születésnapja apropóján. Elhangzott az is, egy pillanatra sem bánta meg, hogy Miskolcon maradt, ma sem döntene másként! Pályafutása befejeztével ipari alpinistaként, majd gépész és villamosipari technikusi végzettségéből és nyolc szakmájából adódóan műszaki területeken dolgozott, egészen nyugdíjazásáig. Bár edzőként, szakvezetőként nem akart ténykedni szeretett sportágában, a kerékpár, a kerékpározás mindig is részét képezte az életének. Ha teheti, ma is kétkeréken közlekedik mindenhová, rendszeresen látogatja a Bükk-hegységet és Miskolctapolcát. A hazai és külföldi kerékpáros eseményeket igyekszik a lehető legjobban nyomon követni.

A program folytatásában az ajándékozás kapott főszerepet, melyben a már fent említetteken és az egykori csapattársakon, barátokon kívül, a régi vasutasok közül még Támár Tibor ifjúsági válogatott, többszörös ob-dobogós, valamint „kakukktojásként”, debreceni vasutasként Korhán László többszörös magyar bajnok és válogatott is közreműködött.

A hivatalos rész befejezését pezsgős koccintás, az ünnepi torta felvágása, majd az MVSC jóvoltából állófogadás jelentette, mely utóbbi kiváló lehetőséget kínált a kötetlen beszélgetésre, múltidézésre is.

 

Képmelléklet